Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > Издања > Најновија издања Народне библиотеке Србије > Октоих петогласник: издање Ђурђа Црнојевића


Октоих петогласник: издање Ђурђа Црнојевића


Наслов: Октоих петогласник: издање Ђурђа Црнојевића
Приредили: мр Миланка Убипарип, МА Мирослав Лазић и мр Милена Н. Мартиновић
Издавач: Цетиње–Београд–Дечани, 2014


Одломак цетињског Октоиха петогласника, који припада збирци рукописних књига манастира Дечани (156), први пут је фототипски представљен 1973. године у издању Синода Српске православне цркве. И поред постојања технички скромније урађене фототипије, поводом обележавања 530 година од оснивања Цетињског манастира и 520 година од првог издања цетињске штампарије Ђурђа Црнојевића, на иницијативу Митрополије Црногорско-приморске, а у сарадњи с Народном библиотеком Србије, Епархијом рашко-призренском и управом манастира Дечани, објављено је ново, репрезентативно фототипско издање цетињског Октоиха петогласника.
Ново тројезично издање (српски, руски, енглески) састоји се из преснимљеног дечанског одломка Октоиха петогласника и прилога који садржи пригодну уводну реч и стручну студију, као и две илустрације из несачуваног фрагмента који се налазио у фонду Народне библиотеке у Београду (бр. 151), а који је страдао током немачког бомбардовања 1941. године. Ове илустрације непосредно су преузете из претходне фототипије, а за чије потребе су коришћене репродукције штампане у студији Ватрослава Јагића Ein Nachtrag zum «ersten Cetinjer Kirchendruck vom J. 1494» .
Дечански фрагмент цетињског Октоиха петогласника, представљен у фототипији, састоји се од накнадно постављеног предлиста, 38 штампаних и једног рукописног листа (л. 6), као и фотографије изгледа рукописне књиге Деч. 156, у којој је штампани фрагмент повезан. Тежећи што веродостојнијем представљању Октоиха петогласника, у складу с правилима за израду фототипског издања, снимци листова су дати у оригиналној величини, при чему на њима нису вршене никакве накнадне интервенције ретуширања и уклањања постојећих мрља.
Књигу су приредили сарадници Одељења за археографију Народне библиотеке Србије мр Миланка Убипарип, МА Мирослав Лазић и мр Милена Н. Мартиновић (сарадник Митрополије Црногорско-приморске).

горе штампај пошаљи