Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > Инфо за кориснике > Конзерваторска лабораторија


Конзерваторска лабораторија


 • Прочитај ми • Конзерваторска лабораторија Народне библиотеке Србије је највећа и најопремљенија лабораторија за конзервацију папира и пергамента како у Србији, тако и у региону југоисточне Европе. Оформљена је 1973. године, 2008. je у потпуности реновирана и проширена.
  На површини од преко 350 m², формиране су секције за мокре поступке у конзервацији, потом хемијска лабораторија, секција за ручну рестаурацију, секција за механизовану рестаурацију, просторија за стерилизацију, секција за конзервацију некњижне грађе и књиговезница.
  У овој лабораторији се од пропадања чувају сви писани споменици културе на папиру и пергаменту, почев од рукописа, старих штампаних књига, докумената, ликовног материјала, фотографија, графика, цртежа, мапа...
  Конзервација писаних споменика културе подразумева све физичко-хемијске процесе који продужавају век папира и пергамента. То су процеси: механичког чишћења, прања, неутрализације, ојачавања, уклањања флека...
  Рестаурација је обнављање изворног изгледа оштећеног документа, и може бити ручна или машинска. Такође, веома битан аспект очувања изворног облика књига је и рестаурација повеза.
  Основни задатак конзерваторске лабораторије је старање о богатој збирци Народне библиотеке Србије која између осталог има око 300 најстаријих ћирилских рукописа, 100 инкунабула, вредну и богату колекцију старе штампане књиге, затим старе фотографије, мапе и другу историјски битну некњижну грађу на папиру и пергаменту.
  Осим техничке заштите грађе Народне библиотеке Србије, у конзерваторској лабораторији се ради и конзервација грађе свих фондова старе и ретке књиге библиотека и музеја широм Србије, затим стара штампана и рукописна књига Српске православне цркве, ликовни материјал музеја или приватних власника и др.


  горе штампај пошаљи