Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > За библиотекаре > Награде > Награда "Ђура Даничић"


Награда "Ђура Даничић"


Саопштење за медије поводом проглашења добитника награде “Ђура Даничић” Заједнице матичних библиотека Србије за 2016. годину

У организацији Заједнице матичних библиотека Србије додељује се награда “Ђура Даничић” у част знаменитог српског филолога, преводиоца, културног прегаоца и управника Народне библиотеке Србије, и то за целокупан допринос појединца развоју библиотекарства и културе Србије и подручја где се негује српска култура.

Заједница, која као чланове окупља директоре највећих библиотека Србије, са задовољством обавештава јавност да је овогодишњи добитник овог престижног признања колега Остоја Продановић из Матичне библиотеке "Љубомир Ненадовић", Ваљево, вишедеценијски радник на многобројним пословима у области културе. У конкуренцији од пет истактутих библиотекара који су ове године предложени за награду, чланови Жирија су заузели неподељен став да су сви номиновани кандидати истакнути, озбиљни и угледни библиотечки стручњаци у библиотекарству и информационим наукама.

Лауреата ће прогласити председник Жирија и добитник награде “Ђура Даничић” за претходну годину, Владимир Шекуларац, начелник Матичног одељења Народне библиотеке Србије. Награда коју чине плакета и новчани износ биће додељена на редовном годишњем стручно-научном скупу Библионет који се ове године одржава у Библиотеци града Београда.
Конкурс за доделу Награде „Ђура Даничић“ за 2016. годину

Ђура Даничић


Заједница матичних библиотека Србије објављује К О Н К У Р С за доделу Награде "Ђура Даничић".
Награда "Ђура Даничић” додељује се појединцима за укупан допринос развоју библиотечко-информационе делатности и културе у Републици Србији.

Ђура Даничић је узор личности која је оставила неизбрисив траг у библиотекарству и у укупној српској култури, због чега награда има за циљ да допринесе унапређењу статуса библиотекара и радника у култури, да афирмише примену савремених технологија и вештина у библиотечко-информационој делатности и култури у целини и, да промовише библиотечко-информациону делатност и културу у Србији.

Награда се додељује на основу следећих критеријума:

1. броја и значаја реализованих пројеката у библиотечко-информационој делатности, односно у области културе уопште;
2. континуитета у унапређивању библиотечко-информационе делатности, науке, уметности, преводилаштва, односно културе уопште;
3. броја објављених научних, стручних и уметничких радова и њихове научне, стручне, уметничке, културне и просветне вредности;
4. увођења технолошких, организационих и других иновација у библиотечко-информациону делатност, односно област културе уопште;
5. доприноса на стручним и руководећим пословима и резултата рада у библиотечко-информационој делатности, односно култури уопште;
6. унапређивања услова, ресурса и резултата рада установе.Награда се додељује на основу благовременог, образложеног и документованог предлога.

Уз предлог и образложење потребно је доставити следећу документацију:

1. радну биографију;
2. списак објављених научних и стручних радова и њихове копије;
3. опис реализованих пројеката у библиотечко-информационој делатности, односно култури уопште;
4. опис реализованих технолошких, организационих и других иновација у библиотечко-информационој делатности, односно култури уопште.

Право предлагања кандидата за Награду имају појединци, установе и организације из библиотечко-информационе делатности и културе уопште, како са подручја Републике Србије тако и са подручја где се негује српска култура.

Право на Награду имају појединци, без обзира на то да ли су већ добили или су кандидати за неку другу награду у библиотечко–информационој делатности или култури Републике Србије.

Нeпотпуне и неблаговремене пријаве неће бити узете у обзир.


Предлози се достављају Заједници најкасније до 1. маја текуће године, на адресу Скерлићева 1, 11000 Београд, за Драгану Милуновић.

Одлука Жирија објављује се за време одржавања Библионета 2017.
Добитници:

2015. Владимир Шекуларац, начелник Матичног одељења Народне библиотеке Србије
2014. Мирко С. Марковић, библиотекар саветник Библиотеке града Београда
2014. Беба Станковић, директорка Народне библиотеке "Илија М. Петровић" у Пожаревцу
2013. проф. др Александра Вранеш
2012. Јасмина Нинков, Библиотека града Београда и Мирко Демић, НБ "Вук Караџић" Крагујевац
2011. Награда није додељена
2010. Стела Филипи-Матутиновић, Унив.библиотека "Светозар Марковић"
2009. Весна Ињац-Малбаша, Народна библиотека Србије
2008. Миро Вуксановић, Библиотека Матице српске, Нови Сад

горе штампај пошаљи