http://www.nbs.nbs.bg.ac.yu/events/event.php?id=35353

Представљања

Представљање књиге „Историја српске уметности од 18. до 21. века” Слободана Малдинија
Учествују: академик проф. др Часлав Оцић,
проф. др Зоран Лазовић,
проф. др Зоран Булајић,
историчарка уметности Биљана Томић и
аутор Слободан Малдини.

21.06.2019. у 19:00 h
Атријум Народне библиотеке Србије

Улаз слободан

Добро дошли!
Задовољство нам је да вас позовемо на представљање књиге Историја српске уметности од 18. до 21. века Слободана Малдинија (Књига комерц, 2018), 21. јуна, у 19 сати, у Атријуму Народне библиотеке Србије.

Учествују: академик проф. др Часлав Оцић, проф. др Зоран Лазовић, проф. др Зоран Булајић, историчарка уметности Биљана Томић и аутор Слободан Малдини.

У капиталном издавачком подухвату Историја српске уметности од 18. до 21. века Слободана Малдинија, на 848 страна са више од 3.000 фотографија, представљено је богатство ликовне уметности и архитектуре Србије – њена дуга и вредна традиција, уметничка заоставштина и изузетни ствараоци у свим областима ликовне уметности и културе, шире узев. Са нарочитом пажњом описана је историја архитектуре и осталих ликовних уметности: сликарства, вајарства, графике, као и савремених уметничких дисциплина и примењених уметности. Посебно су описане области савремене уметности у Србији, стилови, покрети и уметничке праксе од периода након завршетка Другог светског рата до данас. У њој су представљена најзначајнија дела, биографије и вредна достигнућа наших најпознатијих уметника и других ликовних стваралаца која се данас чувају у многим српским музејима и галеријама.


Слободан Малдини дипломирао је на Архитектонском факултету у Београду 1980. Похађао је специјалистичке и последипломске студије у земљи и иностранству, у Италији. Током 1977. специјализује архитектуру италијанске ренесансе у Виченци, код професора Џејмса С. Екермана (Универзитет Харвард) и професора Волфганга Лоца (Универзиет Кембриџ). Члан је групе MEC од 1981. године. Члан УЛУПУДС-а од 1984. и добитник награде Удружења. Један је од најранијих протагониста постмодерног покрета у архитектури почетком 1980-тих у некадашњој Југославији. Добитник је више награда за своје архитектонске пројекте и учесник на многобројним изложбама, међу којима су најзначајније Biennale de Paris (1985), Biennale di Venezia. У периоду 2001–2005. године на Архитектонском факултету у Новом Саду држи четири курса предавања на теме: пројектовање зграда банака, хотела, библиотека и школа. Аутор је више књига: Сенке богова – десет огледа о архитектури, Енциклопедија архитектуре у два тома, HAIUPP – обрачун хонорара архитеката, Зимска прича, Пројектовање школских зграда и др.


Добро дошли!