http://www.nbs.nbs.bg.ac.yu/events/event.php?id=34436

Представљања

Kњижевно вече „О писцима и политичарима без маски”, посвећено мемоарској прози Александра Петрова „Мемороман” (Zepter Book World, 2018)
Учествују:
проф. др Тања Поповић
проф. др Гојко Тешић
доц. др Бранко Вранеш
докторанд Милица Ћуковић
аутор, др Александар Петров

31.01.2019. у 19:00 h
Атријум Народне библиотеке Србије

Улаз је слободан!
Добро дошли!!

Поштовани,
Позивамо вас да 31. јануара, у 19 сати, дођете у Атријум Народне библиотеке Србије на књижевно вече „О писцима и политичарима без маски”, посвећено мемоарској прози Александра Петрова Мемороман (Zepter Book World, 2018).
Учествују: проф. др Тања Поповић, проф. др Гојко Тешић, доц. др Бранко Вранеш, докторанд Милица Ћуковић и аутор, др Александар Петров.


У више од стотину поглавља у Мемороману пратимо живот Александра Петрова од његових најранијих сећања: од школског живота, радних акција, идеолошких пукотина у систему до судара идеологије и пуноће живљења. Истовремено, Петров је био погодан да се у њему укрсте драматична и сложена лична судбина са занимљивим српским књижевним развојем у целини, па су тако поједина поглавља посвећена портретима и/или скицама личности које су, на различите начине, обележиле век који смо оставили за собом: Милош Црњански, Васко Попа, Марко Ристић, Милован Ђилас, Оскар Давичо, Слободан Пенезић Крцун, Александар Ранковић и други.


Александар Петров (1938) дипломирао је на Филозофском факултету на Групи за југословенске књижевности и светску књижевност, магистирао је на истом факултету с тезом „Поетско у Андрићевој прози”, а докторирао на поезији Милоша Црњанског на Филозофском факултету у Загребу 1971. године. Радио је на Институту за књижевност и уметност у Београду, предавао на више десетина универзитета на свих пет континената и почасни је члан Универзитета Ајова, САД (од 1973). На Питсбуршком универзитету (САД) сарадник је Центра за руске и источноевропске студије и члан је руске Академије за естетику и слободне уметности.
О Петрову су писали бројни страни аутори, међу којима је и Јосиф Бродски.
У Србији је штампано десет Петровљевих збирки песама. Песме су му преведене на 29 језика. Објавио је три романа и више књиге критика, есеја и студија.


Добро дошли!


Фото албум са Facebooka Народне библиотеке Србије