http://www.nbs.nbs.bg.ac.yu/events/event.php?id=34361

Представљања

"А. С. Пушкин у дијалогу са другима" (А. С. Пушкин в диалоге с другим)
проф. др Тање Поповић
(издање Универзитета у Нижњем Новгороду и Државног музеја А. С. Пушкин, 2018)
Учествују:
проф. др Александар Петров проф. др Корнелија Ичин доц. др Оливера Жижовић проф. др Тања Поповић

27.12.2018. у 19:00 h
Атријум Народне библиотеке Србије

Улаз је слободан!
Добро дошли!!

Задовољство нам је да вас позовемо 27. децембра, у 19 сати, у Атријум Народне библиотеке Србије на програм посвећен књизи А. С. Пушкин у дијалогу са другима (А. С. Пушкин в диалоге с другим) проф. др Тање Поповић .

(издање Универзитета у Нижњем Новгороду и Државног музеја А. С. Пушкин, 2018).

Реч је о студији објављеној у руској едицији „Болдинские чтения”, која је до сада окупила најугледније руске пушкинисте, а Тања Поповић је први страни научник чија се књига нашла у поменутој едицији.

Учествују:
проф. др Александар Петров
проф. др Корнелија Ичин
доц. др Оливера Жижовић
проф. др Тања Поповић


- Гости ће говорити о значају новообјављене књиге на руском о Пушкину проф. др Тање Поповић, како у контексту руске, тако и српске савремене науке о књижевности. Током вечери биће говорени Пушкинови стихови на руском и српском језику.

Књига А. С. Пушкин у дијалогу са другима (А. С. Пушкин в диалоге с другим) објављена је у оквиру научне едиције сарадника међународне конференције „Болдинские чтения”, а издавачи су Универзитет у Нижњем Новгороду и Државни музеј А. С. Пушкина. Ова едиција је до сада окупила најзначајније руске пушкинисте – В. С. Листова, С. А. Фомичева, В. Н. Турбина, С. Бочарова, Н. И, Михајлову, В. А. Викторовича, С. Кибаљника, Н. Фортунатова и многе друге – уреднике и сараднике разних пушкинских енциклопедија, директоре државних пушкинских музеја, професоре и предаваче најугледнијих универзитета у Руској Федерацији и региону (Москва, Санкт Петербург, Нижњи Новгород, Саранск, Тарту итд), академике, те научне сараднике и руководиоце Пушкинског дома.

Књига Т. Поповић А. С. Пушкин в диалоге с другим указује на Пушкинов значај у светској књижевности, не само као класика и канонског писца националне традиције, већ као личности захваљујући чијем се опусу формирала књижевност новог времена. У том погледу посебна пажња поклоњена је дијалогу српских песника друге половине 19. века са његовим стваралаштвом. Једна од методолошких претпоставки ове монографије огледа се у томе да књижевности из групације Славиа ортходоxа своју посебност и идентитет дугују како античкој и византијској традицији, те ћирилометодијевском наслеђу, тако и стваралаштву А. С. Пушкина.