http://www.nbs.nbs.bg.ac.yu/events/event.php?id=33395

Представљања

Представљање двотомног зборника радова Историје једне утопије. 100 година од стварања Југославије
Catena Mundi, 2018.
Учествују: академик Коста Чавошки, проф. др Мило Ломпар, проф. др Миломир Степић, проф. др Срђа Трифковић, проф. др Милош Ковић, Маринко М. Вучинић и проф. др Ненад Кецмановић

25.05.2018. у 19:00 h
Амфитеатар Народне библиотеке Србије

Улаз је слободан!!
Добро дошли !!!

Позивамо вас да дођете 25. маја, у 19 сати, у Амфитеатар Народне библиотеке Србије, на представљање двотомног зборника радова Историје једне утопије. 100 година од стварања Југославије (Catena Mundi, 2018).

Учествују:
академик Коста Чавошки
проф. др Мило Ломпар
проф. др Миломир Степић
проф. др Срђа Трифковић
проф. др Милош Ковић
Маринко М. Вучинић
проф. др Ненад Кецмановић

Стогодишњица стварања Југославије повод је да се сагледа један модерни интеграциони пројекат који је доживео крах. Зборник Историја једне утопије замишљен је као синергија различитих приступа и перспектива овом феномену, а не као историографска синтеза. Чине га радови који се први пут објављују као и они који су већ објављивани у периодици, сродним јубиларним зборницима или пак представљају одабране делове обимнијих студија и истраживања.

Аутори текстова су истакнути историчари, правници, географи, филозофи, политиколози и публицисти који су се мањим или већим делом своје професионалне каријере бавили проучавањм питања везаних за феномен југословенске интеграције. Реч је ауторима који су били творци и градитељи међуратне државе (Стојан Новаковић, Димитрије Митриновић, Слободан Јовановић...); сведоци титоизма и српски историчари и интелектуалци друге половине 20. века (Милорад Екмечић, Коста Чавошки, Душан Т. Батаковић...); савремени аутори (Љубодраг Димић, Мило Ломпар, Милош Ковић, Петар Пијановић, Часлав Копривица...).

Основни тон осмишљавању и стварању овог зборника дао је некадашњи директор Балканолошког института САНУ, Душан Т. Батаковић.