http://www.nbs.nbs.bg.ac.yu/events/event.php?id=32858

Изложбе

Изложба: Успомене и графички дизајн – буди уметник
Аутор: мр Миодраг Бата Кнежевић

23.02.2018. у 19.00 h
Изложба је отворена до 18. мај 2018. године
Изложбени хол Народне библиотеке Србије

У изложбеном холу Народне библиотеке Србије, свечано је отворена изложба уметника мр Миодрага Бате Кнежевића „Успомене и графички дизајн – буди уметник“.

На изложби су представљени најважнији уметникови радови током каријере: од студентских почетака у Пољској, плаката за представе Југословенског драмског позоришта и Народног позоришта у Београду, ликовних радова за издавачку кућу Нолит, омота књига и грамофонских плоча, па све до збирке илустрованих плаката коју је 2012. године Бата Кнежевић поклонио Народној библиотеци Србије.

Опширније можете прочитати на линку: https://www.nb.rs/events/event.php?id=22953

Бата Кнежевић рођен је у Београду 1947. године. Школовао се у Бечу, Београду, Берлину и Варшави. Студирао је на Академији лепих уметности у Варшави до 1972. године, када се вратио у Београд као магистар уметности и постао члан УЛУПУДС-а. Додељено му је звање „истакнути уметник“ од Удружења уметника примењених уметности и дизајна 1998. године, а до 2003. године је на Факултету примењених уметности у Београду био у звању доцента и ванредног професора.

У оквиру свог Студија „Бата Кнежевић“ бави се графичким дизајном, пројектовањем амбалаже, каталога, разних публикација, књига, монографија и њиховом графичком реализацијом у свим доступним техникама штампе. Већи део времена у симбиози са природом посвећује својој „Башти“ где узгаја биљке на искуствима старог кинеског баштованства.

Своје радове излаже на самосталним и у групним изложбама у земљи и иностранству. Добитник је многих награда за своју уметничку делатност. Од 2009. године је у звању редовног професора. Последњих девет година бави се и очувањем речне рибе, дугоносе кечиге (лат. Acipenser ruthenus) у Дунаву. Врста је у нестајању због изградње бране на Ђердапу и без помоћи човека јој прети изгинуће.

Фото албум преузет са Facebooka Народне библиотеке Србије