http://www.nbs.nbs.bg.ac.yu/events/event.php?id=32827

Вести

Поклон заоставштина Димитрија Парлића Народној библиотеци Србије

09.02.2018. у 12:00 h

Београд 9. фебруар – Део богате заоставштине Димитрија Парлића (1916-1986), истакнутог балетског уметника и кореографа, од данас се чува у Народној библиотеци Србије, у оквиру библиотеке целине Димитрије Парлић.
Уговор о поклону потписали су, у петак, 09. фебруара 2018. године у 11 сати, управник Народне библиотеке Србије Ласло Блашковић и ћерка Димитрија Парлића Биљана Парлић.
Вредна и разноврсна грађа за коју је Народна библиотека Србије богатија, односи се на професионална деловања, интересовања и усавршавања Димитрија Парлића. Поред нотних материјала и либрета, као и аудио касета, магнетофонских трака и грамофонских плоча, који су били неопходни алати у кореографском раду уметника, поклоњене су и књиге, сценарија, текстови и видео снимци. Вођена жељом да грађа коју поклања буде јавно доступна широј јавности, наследница Димитрија Парлића, Биљана Парлић, препознала је да ће је национална библиотека на најбољи начин чувати, заштитити и давати на коришћење.
Други део заоставштине који чини архивска грађа, Биљана Парлић је поклонила Архиву Града Београда, где ће бити оформљен Легат Димитрија Парлића.