http://www.nbs.nbs.bg.ac.yu/events/event.php?id=17368

Вести

Светска дигитална библиотека

26.01.2009. у 12:00 h
Управник НБС Сретен Угричић представио пројекат Светска дигитална библиотека на редовној конференцији за медије Министарства културе
Светска дигитална библиотека је дигитални трезор светске културне баштине и писане речи који су основали УНЕСКО и Конгресна библиотека из Вашингтона. Пројекат је инициран у октобру 2007, док ће на Генералном заседању УНЕСКО-а у Паризу 21. априла 2009, Светска дигитална библиотека бити пуштена у рад.

Јединствена и вредна дела светског културног наслеђа (књиге, рукописи, филмови, мапе, фотографије, звучни записи и сл.) биће доступна на Интернету, и то у вишејезичном формату, уз бројне алатке за претраживање и приказивање грађе.

На позив Конгресне библиотеке из Вашингтона, Народна библиотека Србије се прикључила пројекту међу првима, као пета земља и као осма национална библиотека – партнер пројекта. Споразум о приступању пројекту, између Народне библиотеке Србије и Конгресне библиотеке у Вашингтону, потписан је у априлу 2008. године.

Сретен Угричић, управник НБС, члан је Селекционе комисије Светске дигиталне библиотеке, која је заседала у Каиру 12-15. јануара ове године. НБС је Светској дигиталној библиотеци понудила прва два документа која ће представљати културу Србије – Мирослављево јеванђеље, које се већ налази на УНЕСКО-вој листи "Памћење света", и авангардни часопис Зенит. Оба документа садрже утицаје културних трендова и духовне климе истока и запада Европе у периодима када су настали и показују фантастичан распон српске културе која у трајању од 800 година може да се похвали доприносима од универзалног значаја за човечанство.