Приступна страна
Приступна страна > Дешавања > Дигиталне виртуелне изложбе > Народна библиотека Србије издваја из Посебних збирки 2 васкршње честитке из тзв. златног доба разгледница и честитки, првих деценија двадесетог века.
Предавања
Разговор
Семинари
Изложбе
Концерти
Стручни скупови
Радионице
Конференције за медије
Представљања
Пројекције
Посете
Препоруке
Download
Дигиталне виртуелне изложбе
Вести
Округли столови
Фото албуми
Легат Љубице Цуце Сокић
Дигиталне виртуелне изложбе Arhiva
Народна библиотека Србије издваја из Посебних збирки 2 васкршње честитке из тзв. златног доба разгледница и честитки, првих деценија двадесетог века.

25.04.2019. у 12:00 h


Збирка разгледница Народне билиотеке Србије садржи неколико десетина хиљада примерака, издатих у распону од краја 19. до почетка 21. века. Прве разгледнице и честитке штампају се у Србији у послењој деценији 19. века.

Тематски су врло разнолике - панораме градова, урбанизма, историје и културе шире узев. Почетком 20. века препознат је и пропагадни потенцијал разгледница, с обзиром на њихову све масовнију производњу. Нагли пад продукције јавља се на прелазу из 20. у 21. век, са појавом нових медија. Од тада се оне све ређе штампају и још мање шаљу.

Више информација о историји честитки као библиотечкој грађи, можете прочитати у дигиталном издању Гласника Народне библиотеке Србије овде:
https://www.nb.rs/view_file.php?file_id=5592

горе штампај пошаљи
О нама / Каталози/e-Извори / Збирке / Инфо за кориснике / За библиотекаре / Образовни центар / Издања / Дешавања / Инфо за издаваче / Међународна сарадња