Приступна страна
Приступна страна > Дешавања > Вести > Гостовање изложбе „Минијатура на зрну грашка” у Народној библиотеци „Ђура Јакшић”
Предавања
Разговор
Семинари
Изложбе
Концерти
Стручни скупови
Радионице
Конференције за медије
Представљања
Пројекције
Посете
Препоруке
Download
Дигиталне виртуелне изложбе
Вести
Округли столови
Фото албуми
Легат Љубице Цуце Сокић
Вести Arhiva
Гостовање изложбе „Минијатура на зрну грашка” у Народној библиотеци „Ђура Јакшић”

24.04.2019. у 12 h


Др Дејан Вукићевић, библиотекар саветник у Народној библиотеци Србије, учествовао је као специјални гост са ауторском изложбом „Минијатура на зрну грашка” у прослави Дана Народне библиотеке у Петровцу на Млави.

Реч је о двадесет деветом граду у Србији који је изложба „Минијатура на зрну грашка” посетила након њеног првог отварања у Народној библиотеци Србије у децембру 2014. године.

Изложбена поставка обухвата књиге микроиздања, микробиблоне, бебе, патуљке или књиге лилипуте, како их још зову, граничних димензија 100x100x100 милиметара, а које су део збирке Минијатурне књиге Народне библиотеке Србије, коју претежно чине белетристичке књиге, монографске, језички речници, мали број примерака теолошке литературе, неколико политичких памфлета, једанаест публикација, углавном речника из читаве Европе, и то на српском, па онда на руском, француском, словеначком, мађарском, немачком и чешком.

Традиција минијатурних књига стара је колико и књига уопште, често су служиле како би се штампари доказивали, али су показале и своју практичну страну и функционалност. Марија Антоанета је, на пример, желела књигу која може стати у рукавицу па је подстицала производњу минијатурних књига.

горе штампај пошаљи
О нама / Каталози/e-Извори / Збирке / Инфо за кориснике / За библиотекаре / Образовни центар / Издања / Дешавања / Инфо за издаваче / Међународна сарадња