Приступна страна
Приступна страна > Дешавања > Изложбе > Отварање изложбе „Графике Алберта Ђакометија у Народној библиотеци Србије”
Предавања
Разговор
Семинари
Изложбе
Концерти
Стручни скупови
Радионице
Конференције за медије
Представљања
Пројекције
Посете
Препоруке
Download
Дигиталне виртуелне изложбе
Вести
Округли столови
Фото албуми
Легат Љубице Цуце Сокић
Изложбе Arhiva
Отварање изложбе „Графике Алберта Ђакометија у Народној библиотеци Србије”
аутор изложбе Велибор Прелић

05.04.2019. у 12:00 h
Централни хол Народне библиотеке Србије

Улаз је слободан!
Добро дошли!!


Позивамо Вас да у петак, 5. априла, у 12 сати, дођете у Централни хол Народне библиотеке Србије на отварање изложбе Графике Алберта Ђакометија у књизи Pomme endormie Лене Леклерк: из личне библиотеке Љубице Цуце Сокић у Народној библиотеци Србије.

Како Велибор Прелић, аутор изложбе, наводи у уводном тексту каталога: „Лична библиотека наше познате сликарке, професорке Ликовне академије и чланице Српске академије наука и уметности, Љубице Цуце Сокић (Битољ, 1914 – Београд, 2009) чува се у Одељењу посебних фондова Народне библиотеке Србије од 2009. године, када су нам је трајно поверили њени наследници Бранимир и Миомир Гаталовић.
Међу бројним легатима и библиотекама целинама наших истакнутих научника, уметника и јавних радника, ова колекција чини једну од најзначајнијих и најзанимљивијих целина које се чувају у фондовима Народне библиотеке Србије.
[…]
Пријатељство Љубице Сокић са Олгом Кешељевић и Марком Барбезом (Marc Barbezat), које је почело тридесетих година за време школовања у Паризу и трајало цео живот, донело је у ову библиотеку 33 наслова издавачке куће Ларбалет (L’Arbalete) из Лиона, чији је оснивач био Марк Барбеза. У овој групи се и налази ретка и вредна књига поезије француске песникиње Лене Леклерк (Lèna Leclercq) – Успавана јабука (Pomme endormie), коју је својим литографијама илустровао чувени вајар, сликар и графичар Алберто Ђакомети (Alberto Giacometti). Ђакомети је радо сарађивао са кућом Ларбалет, и у групи књига овог издавача налази се драма Le Balcon Жана Женеа (Jean Genet) за чију је насловну страну Ђакомети урадио графику, као и збирка песма Оливијеа Ларонда (Olivier Lаrronde) Rien voilà l’ordre, коју је илустровао цртежима. Постоје и две збирке поезије Лене Леклерк, у стандардном формату, прво издање Pomme endormie из 1958. и Poèmes insoumis из 1960. на којој се налази кратка али дирљива посвета песникиње сликарки: Pour Ljubica dont le nom est si joli. Léna (За Љубицу, чије је име тако лепо. Лена).”


Аутор изложбе и пропратног каталога је Велибор Прелић, док су аутори текстова Милета Продановић и Дијана Метлић.


Изложба се отвара у склопу свечаног обележавања Дана сећања на страдање Народне библиотеке Србије током бомбардовања 1941. године.

Добро дошли!!
горе штампај пошаљи
О нама / Каталози/e-Извори / Збирке / Инфо за кориснике / За библиотекаре / Образовни центар / Издања / Дешавања / Инфо за издаваче / Међународна сарадња