Приступна страна
Приступна страна > Дешавања > Представљања > Представљање романа Иве Андрића На Дрини ћуприја на есперанту – La ponto super Drino
Предавања
Разговор
Семинари
Изложбе
Концерти
Стручни скупови
Радионице
Конференције за медије
Представљања
Пројекције
Посете
Препоруке
Download
Дигиталне виртуелне изложбе
Вести
Округли столови
Фото албуми
Легат Љубице Цуце Сокић
Представљања Arhiva
Представљање романа Иве Андрића На Дрини ћуприја на есперанту – La ponto super Drino
Учествују:
мр Златоје Мартинов
проф. др Миодраг Стојановић
Димитрије Јаничић
Одломке из романа, на есперанту, чита Љиљана Секељ

03.04.2019. у 12:00 h
Амфитеатар Народне библиотеке Србије

Улаз је слободан!
Добро дошли!!


Позивамо вас да у среду 3. априла 2019. у 12 сати, дођете у Амфитеатар Народне библиотеке Србије где ће бити одржано представљање романа Иве Андрића На Дрини ћуприја на есперанту – La ponto super Drino, у преводу Антонија Секеља, објављеног у издању DEC (Dokumenta Esperanto – Centro) 2018. године.

Учествују: мр Златоје Мартинов, књижевник и уредник књижевног часописа на есперанту Literatura foiro – Превођење и есперанто, проф. др Миодраг Стојановић, класични филолог, преводилац са есперанта, и Димитрије Јаничић, публициста и књижевник, аутор есперанто-српског и српско-есперантског речника.
Одломке из романа, на есперанту, чита Љиљана Секељ.


Говорна заједница есперанта постоји већ више од стотину година, а чине је бројни говорници и симпатизери окупљени у хиљадама клубова, група, удружења, струковних и националних савеза на свим континентима. Жанровски врло разуђена, преводна књижевност са есперанта је плод интересовања многобројних стручњака за овај језик, који су користили сваку могућност да преко њега представе своју националну књижевност. Да ли је то само утопија или је овај вештачки створен језик својеврсни мост (pontolingvo) између књижевности целог света? Право да се назива међународним језиком есперанту је дало трајност – то је језик који је настао пре 131 годину, преживео многе промене у свету. Данас његови заговорници и познаваоци постоје у 140 земља, а организације есперантиста у 80 земаља.Улаз је слободан – добро дошли у Народну библиотеку Србије!!

горе штампај пошаљи
О нама / Каталози/e-Извори / Збирке / Инфо за кориснике / За библиотекаре / Образовни центар / Издања / Дешавања / Инфо за издаваче / Међународна сарадња