Приступна страна
Приступна страна > Дешавања > Изложбе > Изложба „Жене у српском” Ђуре Јакшића
Предавања
Разговор
Семинари
Изложбе
Концерти
Стручни скупови
Радионице
Конференције за медије
Представљања
Пројекције
Посете
Препоруке
Download
Дигиталне виртуелне изложбе
Вести
Округли столови
Фото албуми
Легат Љубице Цуце Сокић
Изложбе Arhiva
Изложба „Жене у српском” Ђуре Јакшића
ауторке Драгана Пантелић и Љиљана Башић

04.03.2019. у 12:00 h
Слика Жена у српском, најстарије датована слика из Збирке уметничких дела Народне библиотеке Србије, мање познато дело Ђуре Јакшића, настало 1857. године, на коме је приказан портрет Неде Јанковић

Изложба Жене у српском Ђуре Јакшића отвoрена је на рођендан Народне библиотеке Србије, 28. фебруара 2019. године. Ауторке, историчарке уметности и библиотекарке Драгана Пантелић и Љиљана Башић представиле су јавности део стваралаштва нашег истакнутог песника и сликара српског романтизма и артефакте који упућују на жене значајнe за његов емотивни и стваралачки развој.

Изложба тако скреће пажњу на жене које су обележиле живот и стваралаштво Ђуре Јакшића (мајка Кристина, Милка Чојић, Мила Поповић, Ленка Коњовић, Мађарица Јулка, Неда Јанковић, супруга Кристина Тина Николић) и отвара могућности разумевања и откривања неких заједничких карактеристика жена 19. века, као и поређења са женама нашег времена.
У средишту изложбе је слика Жена у српском, најстарија датована слика из Збирке уметничких дела Народне библиотеке Србије, мање познато дело Ђуре Јакшића, настало 1857. године, на коме је приказан портрет Неде Јанковић. Поред поменуте слике, на изложби су представљена и објављена књижевна дела Ђуре Јакшића, део вредне рукописне грађе, плакати за најаву извођења његових драма, нотни записи композиција инспирисаних његовим песмама, периодика, фотографије и разгледнице које се чувају у фондовима Народне библиотеке Србије.

Дизајн изложбе и каталога: Милош Нинковић у сарадњи са Душаном Злоколицом и ауторкама.

Реализацију изложбе помогли су: Етнографски музеј у Београду, Музеј примењених уметности и Спомен кућа Ђуре Јакшића у Српској Црњи.

Изложба је отворена до краја априла 2019. године.

Добро дошли!

горе штампај пошаљи
О нама / Каталози/e-Извори / Збирке / Инфо за кориснике / За библиотекаре / Образовни центар / Издања / Дешавања / Инфо за издаваче / Међународна сарадња