Приступна страна
Приступна страна > Дешавања > Вести > ДАН НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ СРБИЈЕ
Предавања
Разговор
Семинари
Изложбе
Концерти
Стручни скупови
Радионице
Конференције за медије
Представљања
Пројекције
Посете
Препоруке
Download
Дигиталне виртуелне изложбе
Вести
Округли столови
Фото албуми
Легат Љубице Цуце Сокић
Вести Arhiva
ДАН НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ СРБИЈЕ
основана 28. фебруара 1832. године у Београду

28.02.2019. у 11:00 h
Добро дошли у Народну библиотеку Србије!
ДАН НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ СРБИЈЕ


Београд, 28. фебруар 2019. – Поводом 187. рођендана Народне библиотеке Србије, у четвртак, 28. фебруара, биће одржана Централна манифестација на којој ће бити додељена национална награда из области библиотекарства Јанко Шафарик.
Том приликом, биће отворена изложба Жене у српском Ђуре Јакшића, уприличен разговор са књижевником Гораном Милашиновићем и представљена издавачка продукција из области библиотечко-информационе делатности.

Програм


11.00 У Амфитеатру, Централна манифестација, на којој ће се присутнима обратити управник Народне библиотеке Србије Ласло Блашковић. Биће додељена национална награда у области библиотекарства „Јанко Шафарик“. Свечану беседу одржаће лекар и књижевник Горан Милашиновић.
12.00 У Централном холу се отвара изложба Жене у српском Ђуре Јакшића. Ауторке су историчарке уметности и библиотекарке Драгана Пантелић и Љиљана Башић. На изложби је представљен део стваралаштва нашег знаменитог песника и сликара, као и артефакти који упућују на жене 19. века, са посебним освртом на оне које су обојиле уметников емотивни и песнички живот.
13.30 У Атријуму се организује књижевни програм Разговор са Гораном Милашиновићем. Теме разговора су: улога институција културе у 21. веку, одговорност уметника, феномен фрагментарности, научници писци и лекари писци.
15.00 У Амфитеатру ће бити представљене нове стручне публикације у издању Народне библиотеке Србије. О едицији Савремена библиотека говориће др Добрила Бегенишић; о књизи Предметна класификација, Предметни каталог говориће Небојша Ковачевић и Драгиња Витковић; о књизи Каталогизација монографских извора говоре Тања Тасић (рецензент) и ауторке Светлана Јанчић и Ана Савић.


горе штампај пошаљи
О нама / Каталози/e-Извори / Збирке / Инфо за кориснике / За библиотекаре / Образовни центар / Издања / Дешавања / Инфо за издаваче / Међународна сарадња