Приступна страна
Приступна страна > Дешавања > Представљања > Kњижевно вече „О писцима и политичарима без маски”, посвећено мемоарској прози Александра Петрова „Мемороман” (Zepter Book World, 2018)
Предавања
Разговор
Семинари
Изложбе
Концерти
Стручни скупови
Радионице
Конференције за медије
Представљања
Пројекције
Посете
Препоруке
Download
Дигиталне виртуелне изложбе
Вести
Округли столови
Фото албуми
Легат Љубице Цуце Сокић
Представљања Arhiva
Kњижевно вече „О писцима и политичарима без маски”, посвећено мемоарској прози Александра Петрова „Мемороман” (Zepter Book World, 2018)
Учествују:
проф. др Тања Поповић
проф. др Гојко Тешић
доц. др Бранко Вранеш
докторанд Милица Ћуковић
аутор, др Александар Петров

31.01.2019. у 19:00 h
Атријум Народне библиотеке Србије

Улаз је слободан!
Добро дошли!!


Поштовани,
Позивамо вас да 31. јануара, у 19 сати, дођете у Атријум Народне библиотеке Србије на књижевно вече „О писцима и политичарима без маски”, посвећено мемоарској прози Александра Петрова Мемороман (Zepter Book World, 2018).
Учествују: проф. др Тања Поповић, проф. др Гојко Тешић, доц. др Бранко Вранеш, докторанд Милица Ћуковић и аутор, др Александар Петров.


У више од стотину поглавља у Мемороману пратимо живот Александра Петрова од његових најранијих сећања: од школског живота, радних акција, идеолошких пукотина у систему до судара идеологије и пуноће живљења. Истовремено, Петров је био погодан да се у њему укрсте драматична и сложена лична судбина са занимљивим српским књижевним развојем у целини, па су тако поједина поглавља посвећена портретима и/или скицама личности које су, на различите начине, обележиле век који смо оставили за собом: Милош Црњански, Васко Попа, Марко Ристић, Милован Ђилас, Оскар Давичо, Слободан Пенезић Крцун, Александар Ранковић и други.


Александар Петров (1938) дипломирао је на Филозофском факултету на Групи за југословенске књижевности и светску књижевност, магистирао је на истом факултету с тезом „Поетско у Андрићевој прози”, а докторирао на поезији Милоша Црњанског на Филозофском факултету у Загребу 1971. године. Радио је на Институту за књижевност и уметност у Београду, предавао на више десетина универзитета на свих пет континената и почасни је члан Универзитета Ајова, САД (од 1973). На Питсбуршком универзитету (САД) сарадник је Центра за руске и источноевропске студије и члан је руске Академије за естетику и слободне уметности.
О Петрову су писали бројни страни аутори, међу којима је и Јосиф Бродски.
У Србији је штампано десет Петровљевих збирки песама. Песме су му преведене на 29 језика. Објавио је три романа и више књиге критика, есеја и студија.


Добро дошли!


Фото албум са Facebooka Народне библиотеке Србије
горе штампај пошаљи
О нама / Каталози/e-Извори / Збирке / Инфо за кориснике / За библиотекаре / Образовни центар / Издања / Дешавања / Инфо за издаваче / Међународна сарадња