Приступна страна
Приступна страна > Дешавања > Предавања > УДК и Library linked data (LLD)
Предавања
Разговор
Семинари
Изложбе
Концерти
Стручни скупови
Радионице
Конференције за медије
Представљања
Пројекције
Посете
Препоруке
Download
Дигиталне виртуелне изложбе
Вести
Округли столови
Фото албуми
Легат Љубице Цуце Сокић
Предавања Arhiva
УДК и Library linked data (LLD)
Предавач: Аида Славић, УДК Конзорцијум

24.01.2019. у 12:00 h
Амфитеатар НБС
Улаз је слободан
УДК и Library linked data (LLD)


У четвртак, 24. јануара у 12 сати, у Амфитеатру Народне библиотеке Србије, биће одржано предавање Аиде Славић, из УДК Конзорцијума, под називом „УДК и Library linked data (LLD)”, а у организацији Народне библиотеке Србије и УДК Конзорцијума.

Један од најважнијих доприноса развоја LLD у подручју библиографске контроле јестe експлоатација широко коришћених класификација у побољшању предметног приступа информацијама у удаљеним збиркама докумената. До развоја LD технологије и инфраструктуре, предметно претраживање више збирки докумената истовремено било је скупо, тешко изводиво и повезано са читавим низом проблема на мноштву нивоа повезивања података и протокола. Технологија LD омогућује не само заобилажење ових препрека већ и знатно софистицираније коришћење семантике и других података који су похрањени и одржавају се изван самих библиографских података.
У овом предавању кратко ће се сажети основни трендови у применама LD у подручју система за организацију знања и објаснити питања у вези са LD приступом Универзалној децималној класификацији (УДК) те могућности и начини на који овај модел дистрибуције УДК на вебу може утицати на библиотеке и предметни приступ информацијама у информационом простору у којем се користи УДК. Даће се и кратки преглед потешкоћа у објављивању и коришћењу постојећих LD стандарда у представљању класификација попут УДК.

Проф. др Аида Славић је главна уредница Универзалне децималне класификације (УДК) и ради на развоју и управљању класификацијом при УДК Конзорцијуму у Хагу и Лондону. Др Славић је такође и ванредни професор на Одсјеку за информацијске и комуникацијске знаности (Филозофски факултет Свеучилишта у Загребу), где предаје као гост предавач на докторском студију из подручја индексних језика, организације знања, претраживања информација и класификацијских система. Др Славић је дипломирала и магистрирала библиотечне и информацијске знаности на Свеучилишту у Загребу и докторирала у подручју информационих система на UCL-у у Енглеској. Њен научно-истраживачки интерес покрива подручје организације знања, коришћења класификације знања у мрежном окружењу, теорије класификације знања, метадаподатака и семантичке технологије. Др Славић је члан IFLA Section Standing Committee Subject Analysis & Access, те SKO Scientific Advisory Board (International Society for Knowledge Organization) и уредништва часописа Knowledge Organization. Редовни је члан програмских одбора неколико значајних међународних конференција и форума: Dublin Core, ISKO, E-Pub и Networked Knowledge Organization Systems (NKOS) Workshops.

горе штампај пошаљи
О нама / Каталози/e-Извори / Збирке / Инфо за кориснике / За библиотекаре / Образовни центар / Издања / Дешавања / Инфо за издаваче / Међународна сарадња