Приступна страна
Приступна страна > Дешавања > Представљања > "А. С. Пушкин у дијалогу са другима" (А. С. Пушкин в диалоге с другим)
проф. др Тање Поповић
(издање Универзитета у Нижњем Новгороду и Државног музеја А. С. Пушкин, 2018)
Предавања
Разговор
Семинари
Изложбе
Концерти
Стручни скупови
Радионице
Конференције за медије
Представљања
Пројекције
Посете
Препоруке
Download
Дигиталне виртуелне изложбе
Вести
Округли столови
Фото албуми
Легат Љубице Цуце Сокић
Представљања Arhiva
"А. С. Пушкин у дијалогу са другима" (А. С. Пушкин в диалоге с другим)
проф. др Тање Поповић
(издање Универзитета у Нижњем Новгороду и Државног музеја А. С. Пушкин, 2018)
Учествују:
проф. др Александар Петров проф. др Корнелија Ичин доц. др Оливера Жижовић проф. др Тања Поповић

27.12.2018. у 19:00 h
Атријум Народне библиотеке Србије

Улаз је слободан!
Добро дошли!!


Задовољство нам је да вас позовемо 27. децембра, у 19 сати, у Атријум Народне библиотеке Србије на програм посвећен књизи А. С. Пушкин у дијалогу са другима (А. С. Пушкин в диалоге с другим) проф. др Тање Поповић .

(издање Универзитета у Нижњем Новгороду и Државног музеја А. С. Пушкин, 2018).

Реч је о студији објављеној у руској едицији „Болдинские чтения”, која је до сада окупила најугледније руске пушкинисте, а Тања Поповић је први страни научник чија се књига нашла у поменутој едицији.

Учествују:
проф. др Александар Петров
проф. др Корнелија Ичин
доц. др Оливера Жижовић
проф. др Тања Поповић


- Гости ће говорити о значају новообјављене књиге на руском о Пушкину проф. др Тање Поповић, како у контексту руске, тако и српске савремене науке о књижевности. Током вечери биће говорени Пушкинови стихови на руском и српском језику.

Књига А. С. Пушкин у дијалогу са другима (А. С. Пушкин в диалоге с другим) објављена је у оквиру научне едиције сарадника међународне конференције „Болдинские чтения”, а издавачи су Универзитет у Нижњем Новгороду и Државни музеј А. С. Пушкина. Ова едиција је до сада окупила најзначајније руске пушкинисте – В. С. Листова, С. А. Фомичева, В. Н. Турбина, С. Бочарова, Н. И, Михајлову, В. А. Викторовича, С. Кибаљника, Н. Фортунатова и многе друге – уреднике и сараднике разних пушкинских енциклопедија, директоре државних пушкинских музеја, професоре и предаваче најугледнијих универзитета у Руској Федерацији и региону (Москва, Санкт Петербург, Нижњи Новгород, Саранск, Тарту итд), академике, те научне сараднике и руководиоце Пушкинског дома.

Књига Т. Поповић А. С. Пушкин в диалоге с другим указује на Пушкинов значај у светској књижевности, не само као класика и канонског писца националне традиције, већ као личности захваљујући чијем се опусу формирала књижевност новог времена. У том погледу посебна пажња поклоњена је дијалогу српских песника друге половине 19. века са његовим стваралаштвом. Једна од методолошких претпоставки ове монографије огледа се у томе да књижевности из групације Славиа ортходоxа своју посебност и идентитет дугују како античкој и византијској традицији, те ћирилометодијевском наслеђу, тако и стваралаштву А. С. Пушкина.

горе штампај пошаљи
О нама / Каталози/e-Извори / Збирке / Инфо за кориснике / За библиотекаре / Образовни центар / Издања / Дешавања / Инфо за издаваче / Међународна сарадња