Приступна страна
Приступна страна > Дешавања > Изложбе > Отворена изложба Писати се могу само приватне вести: приватна кореспонденција током Првог светског рата
аутора Немање Калезића и Јасмине Томашевић
Предавања
Разговор
Семинари
Изложбе
Концерти
Стручни скупови
Радионице
Конференције за медије
Представљања
Пројекције
Посете
Препоруке
Download
Дигиталне виртуелне изложбе
Вести
Округли столови
Фото албуми
Легат Љубице Цуце Сокић
Изложбе Arhiva
Отворена изложба Писати се могу само приватне вести: приватна кореспонденција током Првог светског рата
аутора Немање Калезића и Јасмине Томашевић
Изложба ће бити отворена за посетиоце до 15. фебруара 2019. године.

23.11.2018. у 12:00 h
Улаз је слободан!


У холу испред Централне читаонице Народне библиотеке Србије, 23. новембра 2018. године, у 12 часова, биће отворена изложба "Писати се могу само приватне вести“: приватна кореспонденција током Првог светског рата аутора Немање Калезића и Јасмине Томашевић.

Изложба се организује поводом стогодишњице ослобођења Србије у Првом светском рату. Осмишљена је са циљем да се представи један мање познати аспект свакодневице српског народа који је био увучен у ратни сукоб. Специфичне околности у којима се нашао у годинама 1914–1918. изнедриле су потребу за разним видовима приватне кореспонденције.

Изложбом која је пред вама желимо да прикажемо различите видове комуникације, потешкоће које су морале бити превазиђене да би се контакт успоставио, као и чињеницу колико је тај контакт био значајан свима који су се нашли у ратном вихору. Самим тим, изложба је подељена на следеће сегменте: Реч, Цензура и Вест. Оваква подела проистиче из нашег убеђења да су ова три појма била присутна у сваком облику приватне кореспонденције. Вести су се шириле речима, док је цензура представљала незаобилазни део обликовања вести.

Поставку прати и одвојени сегмент у форми илустрација и интерактивне мапе. Идеја је да кроз ову форму прикажемо неке од најсликовитијих ситуација на које смо наишли истраживањем. Поред грађе која се чува у Народној библиотеци Србије, коришћена су писма доступна у дигиталној библиотеци „Велики рат“, као и у приватним колекцијама.

  • Изложба ће бити отворена за посетиоце до 15. фебруара 2019. године.

  • Фото албум са Фацебоока Народне библиотеке Србије
    горе штампај пошаљи
    О нама / Каталози/e-Извори / Збирке / Инфо за кориснике / За библиотекаре / Образовни центар / Издања / Дешавања / Инфо за издаваче / Међународна сарадња