Приступна страна
Приступна страна > Дешавања > Представљања > Представљeна збирка ликовних критика Драгана Алексића: Драган Алексић – Ликовне критике, приређивача Јасне Јованов
(Народна библиотека Србије, Београд; Спомен-збирка Павла Бељанског, Нови Сад 2017)
Предавања
Разговор
Семинари
Изложбе
Концерти
Стручни скупови
Радионице
Конференције за медије
Представљања
Пројекције
Посете
Препоруке
Download
Дигиталне виртуелне изложбе
Вести
Округли столови
Фото албуми
Легат Љубице Цуце Сокић
Представљања Arhiva
Представљeна збирка ликовних критика Драгана Алексића: Драган Алексић – Ликовне критике, приређивача Јасне Јованов
(Народна библиотека Србије, Београд; Спомен-збирка Павла Бељанског, Нови Сад 2017)

15.11.2018. у 19:00 h


У Атријум Народне библиотеке Србије представљена је збирка ликовних критика Драгана Алексића: Драган Алексић – Ликовне критике, приређивача Јасне Јованов (Народна библиотека Србије, Београд; Спомен-збирка Павла Бељанског, Нови Сад 2017).

Публика је, том приликом, видела и инсерт из ТВ филма Последња дадаистичка представа, снимљеном 1992, по сценарију Јасне Јованов, у режији Александра Давића.

Учествoвали:
проф. др Игор Борозан, рецензент
проф. др Милета Продановић
проф. др Владимир Димовски
Јасмина Јакшић Субић, сарадница на пројекту
проф. др Јасна Јованов, ауторка

Ликовно-критичка активност авангардисте, песника, новинара, критичара и филмофила Драгана Алексића представља изузетно значајну област деловања, не само за Алексића као аутора, већ и за целокупну српску међуратну ликовну сцену и њено данашње тумачење. Рад на прикупљању и вредновању Алексићевих ликовних критика трајао је дуги низ година. Отпочео је са истраживачким радом Јасне Јованов о Драгану Алексићу и дадаизму на југословенским просторима у оквиру учешћа у реализацији дадаистичке енциклопедије Crisis and the Arts: The History of Dada. The Eastern Orbit: Russia, Georgia, Ukraine, Central Europe and Japan, Vol. IV (General Editor Stephen C.Foster) New York: G.K. Hall& Comp. Publishers објављене 1998, а потом и студије Демистификација апоркифа - Дадаизам на југословенским просторима (1920-1922) из 1999. године и многих других текстова који су уследили.

  • За књигу Драган Алексић – Ликовне критике, Јасна Јованов је 2018. године добила Награду „Павле Васић“.

  • Фото албум са Facebook Народне библиотеке Србије

    Драган Алексић (Бунић код Коренице 1901 - Београд 1958) једна је од најаутентичнијих и најзначајнијих личности у култури међуратне Југославије, познат пре свега као утемељитељ дадаистчког покрета на југословенским просторима. Посебну област у његовом критичарском опусу представља ликовна критика, којом почиње да се бави 1921. године, објављујући у дадаистичким и зенитистичким ревијама неколико текстова у којима се осврће на савремене појаве и личности. Са напуштањем дадаистчке праксе не престаје да прати савремене појаве и о њима пише у часопису „Мисао“ (1923). Између 1927. и 1935. године прати београдску ликовну сцену и своја запажања објављује у дневном листу „Време“. У том периоду објавио је око 80 критика. Ове критике представљају незаобилазни извор у сваком истраживању уметничких токова поменутог периода, а ставови изнети у њима често кореспондирају са схватањима нашег времена; због тога Драгана Алексића препознајемо као изузетно значајног хроничара и критичара, изванредног дара запажања и довољно смелости да свој суд изложи јавности.

    горе штампај пошаљи
    О нама / Каталози/e-Извори / Збирке / Инфо за кориснике / За библиотекаре / Образовни центар / Издања / Дешавања / Инфо за издаваче / Међународна сарадња