Приступна страна
Приступна страна > Дешавања > Вести > Народна библиотека Србије на 63. међународном београдском сајму књига
Предавања
Разговор
Семинари
Изложбе
Концерти
Стручни скупови
Радионице
Конференције за медије
Представљања
Пројекције
Посете
Препоруке
Download
Дигиталне виртуелне изложбе
Вести
Округли столови
Фото албуми
Легат Љубице Цуце Сокић
Вести Arhiva
Народна библиотека Србије на 63. међународном београдском сајму књига
Посетите штанд Народне библиотеке Србије од 21. до 28. октобра у Хали 4 Београдског сајма

17.10.2018. у h


Народна библиотека Србије представиће се на 63. међународном београдском сајму књига издавачком продукцијом која обухвата, између осталог, неколико наслова из области библиотечко-информационе делатности, књижевно-теоријских и ликовно-критичких студија.

Библиотечко-информациона делатност:
- Текст у говор. Принципи алтернативних метода читања код особа са инвалидитетом Драгане Милуновић.
У књизи је реч о улози библиотеке у процесу повећања доступности информација и развијању читања код особа са инвалидитетом у контексту њихове улоге у друштву знања.

- Библиографија српских речника Дејана Вукићевића.
Библиографија српских речника наставак је рада на Библиографији српских енциклопедија и лексикона из 2014. године. Поменуте библиографије указују на потребу за много већим енциклопедијским и лексикографским проучавањима којима би се неговао, и тако сачувао, српски језик.

- Управљање библиотеком са једним запосленим Ларија Купермана (прев. Ирена Бузић).

Ова књига нуди соло библиотекарима приручничку помоћ у савладавању задатака менаџмента, промовисања библиотеке и њених ресурса, лобирања, коришћења информационе технологије, формирања и вођења збирке, каталогизације, класификације и рада са корисницима.

- Друштвено читање: платформе, апликације, облаци и тагови групе аутора (прев. Весна Глушчевић)
Еволуција друштвеног читања тек је отпочела, текућа генерација је прва која је сведок глобалне повезаности. Како побудити жељу за читањем и развој дигиталне писмености и даље остају кључна питања културе читања.

- Библиотечке услуге за особе трећег животног доба Гудрун Кулцер (прев. Добрила Бегенишић)
Имајући у виду да живимо у друштву које све више стари, а да библиотеке као институције имају обавезу да свима своје услуге учине доступним, Гудрун Кулцер у књизи Библиотечке услуге за особе трећег животног доба даје смернице за рад са овом осетљивом групом корисника.

- Народне игре III и Народне игре IV Љубице и Данице Јанковић.
Реч је о репринтима трећег и четвртог тома Народних игара, капиталног дела сестара Јанковић.

Ликовно-критичка делатност:
- Драган Алексић – Ликовне критике Јасне Јованов.
Ауторка је уобличила и својеврсну мини-биографију једног од најзначајнијих ликовних критичара у међуратном периоду, ревитализујући праксу критичког осврта на историју ликовне критике, иначе готово неприметну у домаћој историографији последњих деценија.

Књижевно-теоријске књиге:
- Блејк и време. Превођење као сазнавање Драгана Пурешића.
Књига се у знатној мери заснива на искуству превођења поезије. У том искуству, сaм преводилачки процес – који подразумева продужено и дубинско ишчитавање оригиналних дела, као и посебан начин преображавања једног језика у други, тј. поновно стварање – постаје и сазнајни процес, а преводи, као његов резултат, представљају и тумачења оригиналних дела; у овом случају, првенствено делa Вилијама Блејка.

- Сукоб Истока и Запада у делима Достојевског, Андрића, Памука и Куција Миленe Ђорђијевић.

У књизи се анализирају идеје Истока и Запада у ангажованим и политичким делима Ф. М. Достојевског (Записи из подземља, Зли дуси), И. Андрића (Травничка хроника), О. Памука (Снег) и Џ. М. Куција (Елизабет Костело, Мајстор из Петрограда). У књизи се тако приказује друштвено-политички контекст у којем су се идеје Истока и Запада појавиле у срединама из којих су писци потекли, а потом се сагледава њихов утицај на интелектуалну мисао самих књижевника и на њихова књижевна дела.

Посетите штанд Народне библиотеке Србије од 21. до 28. октобра у Хали 4 Београдског сајма.Добро дошли!
Фото албум са Фацебоок Народна библиотека Србије
горе штампај пошаљи
О нама / Каталози/e-Извори / Збирке / Инфо за кориснике / За библиотекаре / Образовни центар / Издања / Дешавања / Инфо за издаваче / Међународна сарадња