Приступна страна
Приступна страна > Дешавања > Представљања > Ауторско издање монографије "Интимни свет архитекте. Цртежи и слике Божидара Бате Јанковића" - приређивача и уредника издања Слободана Малдинина (2018)
Предавања
Разговор
Семинари
Изложбе
Концерти
Стручни скупови
Радионице
Конференције за медије
Представљања
Пројекције
Посете
Препоруке
Download
Дигиталне виртуелне изложбе
Вести
Округли столови
Фото албуми
Легат Љубице Цуце Сокић
Представљања Arhiva
Ауторско издање монографије "Интимни свет архитекте. Цртежи и слике Божидара Бате Јанковића" - приређивача и уредника издања Слободана Малдинина (2018)

12.10.2018. у 19:00 h


Задовољство нам је да вас позовемо да дођете 12. октобра, у 19 сати у Атријум Народне библиотеке Србије на представљање ауторског издања монографије Интимни свет архитекте. Цртежи и слике Божидара Бате Јанковића - приређивача и уредника издања Слободана Малдинина (2018).
Том приликом, биће изложени поједини цртежи и слике Божидара Бате Јанковића.

Говоре:
архитекта Слободан Малдини, уредник издања,
професор Александар Стјепановић, консултат издања,
и архитекта Живојин Кара-Пешић.

Монографија која је пред нама саткана је од до сада непознатог, али вредног цртачког и сликарског опуса архитекте Божидара Бате Јанковића који је систематизовао и представио архитекта Слободан Малдини. Приређивачу Малдинију се, проучавајући уметничку заоставштину архитекте Бате Јанковића, указало његово ново лице: фантазмагоричара, лиричара, надреалисте, песника и филозофа чији је мисаони свет преточен у цртеже и слике.

  • Божидар Бата Јанковић (1931-2017), познати архитекта који је за свој рад овенчан бројним наградама попут Октобарске награде Београда, за живота никоме није показао свој сликарски и цртачки опус, нити је приредио иједну самосталну изложбу. Стога је веома изненађујуће, чак и за његове блиске пријатеље, то што су Батини цртежи и слике настајали у периоду од шездесетих година прошлог века па све до двехиљадитих, када је аутор профилисао сопствени стил ликовног израза.

    У својим радовима, Бата Јанковић развезује и анализира бреме својих страхова, своју бол, вапај душе заробљене у унутрашњем свету...

  • горе штампај пошаљи
    О нама / Каталози/e-Извори / Збирке / Инфо за кориснике / За библиотекаре / Образовни центар / Издања / Дешавања / Инфо за издаваче / Међународна сарадња