Приступна страна
Приступна страна > Дешавања > Предавања > Библиотекари библиотекарима: Библиофилска издања и дизајн књига
Предавања
Разговор
Семинари
Изложбе
Концерти
Стручни скупови
Радионице
Конференције за медије
Представљања
Пројекције
Посете
Препоруке
Download
Дигиталне виртуелне изложбе
Вести
Округли столови
Фото албуми
Легат Љубице Цуце Сокић
Предавања Arhiva
Библиотекари библиотекарима: Библиофилска издања и дизајн књига
Предавач: Оливера Батајић Сретеновић

21.06.2018. у 12.00 h
Амфитеатар
Улаз је слободан


У оквиру циклуса предавања Библиотекари библиотекарима, 21. јуна, у 12 сати, биће одржано предавање на тему „Библиофилска издања и дизајн књига” које ће одржати Оливера Батајић Сретеновић.

Факултет примењених уметности Универзитета уметности у Београду ове године обележава свој јубилеј 70 година од постојања. Предмет Опрема књиге на Факултету постоји скоро од самог његовог оснивања, а библиофилска издања су као обавезан задатак на завршним годинама уведене шездесетих година прошлог века. Архива књига коју Факултет данас поседује је велика и ретка колекција. Књиге су као студенти радили и многа данас позната имена. На овом предавању биће речи о томе шта су библиофилска издања и како су се карактеристике таквих књига мењале условљене технолошким развојем, о томе како се она данас раде на Факултету, који су процеси рада и шта све библиофилска књига подразумева, па и колико се разликује од класичних комерцијалних издања.

Добро дошли!

Оливера Батајић Сретеновић

Дипломирала 1998, на Графичком одсеку Факултета примењених уметности у Београду из области Фотографија и Графика књиге. Магистрирала 2010, на Факултету примењених уметности у Београду са темом »Редизајн новина на примеру Политике«. Тренутно на докторским академским студијама на истом факултету. Изабрана у звање доцента 2014. године.

Учествовала на бројним групним, као и самосталним изложбама.

Награде:
УЛУПУДС-а за дизајн и опрему уџбеника »Фотографија«, издавачке куће Завод за уџбенике, 59. београдски сајам књига, 2014.
Похвала за најбољи графички дизајн књиге 2012. »Лице књиге«, за едицију Реч, издавачке куће Фабрика књига, Загреб, 2012.
Награда за најбољу сајамску презентацију издавачке куће Креативни центар, 53. београдски сајам књига, Београд, 2009.
Награда за дизајн књиге »Serbia on the Roll«, 4. међународни фестивал дизајна »Cow«, Днепропетровск, Украјина, 2007
Похвала за најлепшу књигу 2006. године »Режија: Акира Куросава« у итдању Филмског центра Србије, 51. међународни београдски сајам књига, Београд, октобар 2006.
3. награда за опрему књиге »Јеванђеље по Исусу Христу« издавачке куће Лингва Франка, 44. међународни београдски сајам књига, Београд, октобар 1999.
Ауторка бројних радова, предавања и радионица, оснивач удружења Типометар и уредник сајта Типометар www.tipometar.org који објављује писане и визуелне материјале из области типографије и писма (са Оливером Стојадиновић и Јаном Оршолић), од 2004. Графички обликовала књиге за многе издавачке куће: Креативни центaр, Фабрикa књигa, Самиздат Б92, Завод за уџбенике и други. Графички обликовала визуелне материјале за институције: Народна библиотека Србије, Филмски центар Србије, Министарство културе и информисања Републике Србије, Центар за културну деконтаминацију, UNDP, Позориште Зведариште и други. Део тима који је радио на редизајну дневног листа Политика, 2007. Године. У иностранству радила за: Новинску кућу Publico, агенције SDesign и Siliconski, Linguaemundi, издавачку кућу ACEP из Португала, издавачку кућу Amman Verlag из Швајцарске.

Члан УЛУПУДС-а од 2001. године.

горе штампај пошаљи
О нама / Каталози/e-Извори / Збирке / Инфо за кориснике / За библиотекаре / Образовни центар / Издања / Дешавања / Инфо за издаваче / Међународна сарадња