Приступна страна
Приступна страна > Дешавања > Изложбе > Отворена мултимедијална изложба посвећене раду институције Повереника за информације од јавног значаја
Предавања
Разговор
Семинари
Изложбе
Концерти
Стручни скупови
Радионице
Конференције за медије
Представљања
Пројекције
Посете
Препоруке
Download
Дигиталне виртуелне изложбе
Вести
Округли столови
Фото албуми
Легат Љубице Цуце Сокић
Изложбе Arhiva
Отворена мултимедијална изложба посвећене раду институције Повереника за информације од јавног значаја

28.05.2018. у 18.00 h

У понедељак, 28. маја, у 18 сати, у Атријуму Народне библиотеке Србије биће отвoрена изложба поводом четрнаест година рада институције Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности.

Институција Повереника за информације од јавног значаја успостављена је 2004. године доношењем Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја. Доношењем Закона о заштити података о личности, 2009. године, Поверенику је придодата надлежност у области заштите података о личности. Од оснивања до данас изграђена је једна снажна и ефикасна институција. Решено је више од 63.000 предмета и снажно су афирмисана оба права, што су свакако добри разлози да се рад ове куће представи широкој јавности на један интересантан и лако разумљив начин – кроз мултимедијалну изложбу „Развој и значај институције Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности“.

Мултимедијална изложба представља једну од активности пројекта „Изградња капацитета Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности за ефективно и адекватно извршавање његових законских овлашћења и обезбеђивање остваривања права на слободан приступ информацијама и права на заштиту података у складу са европским стандардима“, који се на основу Споразума између Владе Републике Србије и Министарства спољних послова Краљевине Норвешке који се односи на Билатерални програм, закљученог 18. 11. 2013. године, и Прилога бр. 2 Споразума, од 3. 8. 2015. године, финансира из средстава тог програма.

У оквиру изложбе, развој и рад институције Повереника биће приказан кроз различите видове аудио и визуелних садржаја, како би се ова институција представила на једноставан, интересантан и разумљив начин. Примера ради, јавност ће путем одређених видео садржаја добити информације о Поверенику, али ће такође бити у прилици да види како изгледају конкретни предмети и процеси њиховог решавања.

Такође, кроз овакав вид изложбе моћи ће да се испрати утицај модерних технологија на остваривање основних људских права као што су право на приступ информацијама од јавног значаја и правo на заштиту података о личности чије остваривање обезбеђује Повереник.

На свечаном остварању изложбе говориће: г. Родољуб Шабић, повереник; Њ. Е. Сем Фабрици, шеф делегације Европске уније у Републици Србији; Њ. Е. Андреа Орицио, амбасадор Мисије ОЕБС у Србији; гђа Весна Петровић, директорка Београдског центра за људска права.

Изложба је отворена до 2. јуна 2018. године.

Добро дошли!

Фото албум преузет са Facebooka Народне библиотеке Србије
горе штампај пошаљи
О нама / Каталози/e-Извори / Збирке / Инфо за кориснике / За библиотекаре / Образовни центар / Издања / Дешавања / Инфо за издаваче / Међународна сарадња