Приступна страна
Приступна страна > Дешавања > Предавања > предавање Мајсторство Николаја Гогоља
Предавач др Тања Поповић
Предавања
Разговор
Семинари
Изложбе
Концерти
Стручни скупови
Радионице
Конференције за медије
Представљања
Пројекције
Посете
Препоруке
Download
Дигиталне виртуелне изложбе
Вести
Округли столови
Фото албуми
Легат Љубице Цуце Сокић
Предавања Arhiva
предавање Мајсторство Николаја Гогоља
Предавач др Тања Поповић

31.05.2018. у 19:00 h
Амфитеатар
Народна библиотека Србије


Улаз је слободан !!
Добро дошли !!!


Задовољство нам је да вас позовемо 31. маја, у 19 сати, у Амфитеатар Народне библиотеке Србије, на предавање Мајсторство Николаја Гогоља поводом недавно објављене истоимене књиге Андреја Белог (прев. с руског Радослав Божић, Логос, 2018).

 • Предавање ће одржати др Тања Поповић, редовна професорка на Катедри за општу књижевност и теорију књижевности на Филолошком факултету у Београду.

  - Књига Мајсторство Николаја Гогоља (1934) завршно је дело Андреја Белог чију окосницу истраживања чини тумачење традиције као тла које напаја уметничке светове и језика као основне покретачке снаге књижевног развоја. Бели истиче да је „Гогољ умео да извуче из језика оно што нико пре њега није могао“ и одређује метод изучавања „гогољизма“ у руској књижевности.
  Андреј Бели је сматрао да је његова књига о Гогољу потребна највише писцима.

  -Андреј Бели (1880-1934) руски је књижевник, теоретичар књижевности и критичар. Сматран је пре свега песником иако је његова поезија, и по обиму и по значају, слабија од његове прозе. У стиховима (збирке Пепео, Урна и После растанка) он готово увек експериментише и веома је, у том погледу, утицао на откривање непознатих могућности руског стиха посебно у традиционалним формама. Његова проза је орнаментална и ритмичка (прозни записи Симфоније, романи Сребрни голуб, Петербург, Котик Летајев, Московски чудак, Москва на удару и Маске).

 • др Тања Поповић, редовна професорка на Катедри за општу књижевност и теорију књижевности на Филолошком факултету у Београду

  Фотографија: Билиана Ракочевић, НБС

  горе штампај пошаљи
  О нама / Каталози/e-Извори / Збирке / Инфо за кориснике / За библиотекаре / Образовни центар / Издања / Дешавања / Инфо за издаваче / Међународна сарадња