Приступна страна
Приступна страна > Дешавања > Вести > 15. НОЋ МУЗЕЈА - Победе и победници
Предавања
Разговор
Семинари
Изложбе
Концерти
Стручни скупови
Радионице
Конференције за медије
Представљања
Пројекције
Посете
Препоруке
Download
Дигиталне виртуелне изложбе
Вести
Округли столови
Фото албуми
Легат Љубице Цуце Сокић
Вести Arhiva
15. НОЋ МУЗЕЈА - Победе и победници

19.05.2018. у 17:00 h


<п алигн="јустифy">У суботу, 19. маја, у оквиру Ноћи музеја која се ове године одржава под називом „Победе и победници“ Народна библиотека Србије отворила је врата за посетиоце од 17 сати до 1 сат после поноћи.


У Националној библиотеци одржан је јединствени програм „Уметник је присутан – Дружење са Батом Кнежевићем“ у оквиру ауторске изложбе „Успомене и графички дизајн – буди уметник!“ поводом пола века стваралаштва. Мр Миодраг Бата Кнежевић каже: „Проток времена чини своје, па период од педесет година стваралаштва делује ми као један трен. У Ноћи музеја ћу пред вама тај трен покушати да приближим и разоткријем као неку велику тајну у којој постоји само једно, а то је истина. А истина је да је све почело са рокенролом!“

У Ноћи музеја, одржане су Креативне радионице калиграфије, у циљу савладавања вештине и уметности лепог писања на папиру писаљком од трске и мастилом, представити део богатог фонда старих српских рукописа Одељења за археографију Народне библиотеке Србије. Српски средњовековни кодекс „Београдски паримејник“ послужиће полазницима радионица да се упознају са техником писања 13. века, када је настао овај значајни рукопис. Оригинал рукопис „Београдског паримејника“ чуван је у старој згради Народне библиотеке Србије на Косанчићевом венцу све до 1915. године, када је нестао при евакуацији, да би тек 1969. године био пронађен и враћен.
Радионице води калиграф Силвана Ручнов.

У оквиру 6. музичког циклуса Суботом у 6, Мастер арт академија одржала је концерт под називом „Мастер арт академци у Ноћи музеја“. Мастер арт академија основана је 2014. године са циљем да представи јединствен систем едукације и рада са посебно талентованом и перспективном децом у нашој земљи. У циљу њиховог окупљања на једном месту и пружања богате концертне активности на месечном нивоу, организовање додатних усавршавања ван њихових матичних школа представља битан сегмент у раду Мастер арт академије. Млади музичари, добитници највиших признања на такмичењима у земљи и иностранству, представиће дела Шопена, Паганинија, Крајслера и др.

У 20 сати одржан је концерт „Звезде и звездице у Ноћи музеја“. Концерт најталентованијих ученика музичке школе „др Војислав Вучковић“ у Београду. На програму су дела композитора Прокофјева, Чајковског, Шостаковича и др.

У манифестацији Ноћ музеја сваке године учествује више од 120 градова широм света, међу којима је од 2005. године и Београд. Прошлогодишњу Ноћ музеја посетило је више од 500.000 посетилаца на готово 200 локација у више од 60 градова и места широм Србије.

Добро дошли!

горе штампај пошаљи
О нама / Каталози/e-Извори / Збирке / Инфо за кориснике / За библиотекаре / Образовни центар / Издања / Дешавања / Инфо за издаваче / Међународна сарадња