Приступна страна
Приступна страна > Дешавања > Вести > Награда "Десанкa Максимовић" за 2018. годину
Предавања
Разговор
Семинари
Изложбе
Концерти
Стручни скупови
Радионице
Конференције за медије
Представљања
Пројекције
Посете
Препоруке
Download
Дигиталне виртуелне изложбе
Вести
Округли столови
Фото албуми
Легат Љубице Цуце Сокић
Вести Arhiva
Награда "Десанкa Максимовић" за 2018. годину

15.05.2018. у 12:00 h


Задужбина „Десанка Максимовић“ је 15. маја, у Центру словенских култура (некадашња Кафе-књижара), прогласила добитника Награде "Десанка Максимовић" за 2018. годину.
Том приликом, представљена је и књига изабраних песама добитника награде за 2017. годину Отмено а црно Милана Ненадића, као и зборник радова о поезији Моша Одаловића, добитника награде за 2016. годину.

Награда „Десанка Максимовић“ за укупан допринос српској поезији, коју додељује Задужбина „Десанка Максимовић“, припала је за 2018. годину Ани Ристовић, саопштио је данас жири који су чинили Тања Крагујевић, Владимир Копицл, Слободан Зубановић, Соња Веселиновић и Светлана Шеатовић (председница). У њиховом саопштењу је наведено да је Ана Ристовић већ првом књигом "Сновидна вода" средином деведесетих година „ушла крупним корацима у српску поезију, а сваком новом књигом је померала границе сопственог поетичког домета дајући нови замах српском песништву“.

„Ристовић је са седам збирки и два избора нових песама водећи песнички глас у савременој српској поезији. То је песникиња изворне лирске вокације, суптилног сензибилитета и аутентичног развојног пута који увек поставља нове и високе естетичке границе. Ана Ристовић је најмлађа добитница ове награде, али је, како је оценио жири, снажним поетским замахом пример песникиње која је дала важан допринос и о чијем стваралаштву је већ неколико година било речи као о опусу који је увек био у најужем избору жирија. Ристовић подиже границе српског песништва у 21. веку”, истиче жири.

„После девете књиге песама Ана Ристовић је свеж, лирски, самосвојан глас који тежи највишим естетским дометима. Њену поезију одликују парадокс, иронија, аутоиронија, метапоетичност, субјективност, испитивање односа тела и текста, интимности. То је књижевност на рубу опстанка културе, друштва и света“, сматра жири.

Рођена 1972. године у Београду, Ана Ристовић је објавила књиге песама: Сновидна вода (1994), Уже од песка (1997), Забава за доконе кћери (1999), <и>Живот на разгледници (2003), Око нуле (2006), П.С .(изабране песме, 2009), Метеорски отпад (2013), Нешто светли (изабране и нове песме, 2014), Чистина (2015).

Најновија књига песама Ане Ристовић Чистина објављена је у издању Архипелага, у едицији Елемент.

Добитница је Бранкове награде, награда „Бранко Миљковић“, „Хуберт Бурда Преис“ и „Милица Стојадиновић Српкиња“, као и Дисове награде.
Књиге песама Ане Ристовић превођене су на немачки, енглески, словеначки, мађарски, шведски и фински језик.

Фото албум преузет са Facebooka Народне библиотеке Србије
горе штампај пошаљи
О нама / Каталози/e-Извори / Збирке / Инфо за кориснике / За библиотекаре / Образовни центар / Издања / Дешавања / Инфо за издаваче / Међународна сарадња