Приступна страна
Приступна страна > Дешавања > Разговор > Вече „Лирика Драгана Колунџије“
Предавања
Разговор
Семинари
Изложбе
Концерти
Стручни скупови
Радионице
Конференције за медије
Представљања
Пројекције
Посете
Препоруке
Download
Дигиталне виртуелне изложбе
Вести
Округли столови
Фото албуми
Легат Љубице Цуце Сокић
Разговор Arhiva
Вече „Лирика Драгана Колунџије“
Учествују: проф. др Петар Пијановић, проф. др Александар Јерков и Драган Колунџија. Песникову поезију говори Гордана Јеж Лазић

10.05.2018. у 19:00 h
Кафе књижару Народне библиотеке Србије

Улаз је слободан!
Добро дошли !!


Позивамо вас да дођете 10. маја, у 19 сати, у Кафе књижару Народне библиотеке Србије, на вече „Лирика Драгана Колунџије“.

Учествују: проф. др Петар Пијановић, проф. др Александар Јерков и Драган Колунџија. Песникову поезију говори Гордана Јеж Лазић.

 • Драган Колунџија (1938, Горње Водичево) траје у српској књижевности пола века. Песник је особеног лирског, исповедног и интимистичког гласа. Његове прве песничке књиге су неосимболистичке инспирације. Песник Бранко Миљковић, у приказу Колунџијине збирке Затвореник у ружи (Нолит, 1957), примећује да је реч о аутохтоном песнику, изворном, самониклом без обзира на подстицајне и плодоносне утицаје. Док Миљковић сматра да вредност Колунџијине поезије није у речима већ у животној вредности, Данило Киш, поводом исте зборке, тврди да Колунџијина поезија почива на речима.

  Виталистичка линија Колунџијиног певања из раних песама, којима доминира тематска свежина, сликовита фигуративност и сугестија умножених значења, у доцније писаној поезији уступала је место новим песничким и животним темама, често везаним за урбани пејзаж и његове противуречности, али увек је остајала дубоко субјективна, сликовита и непосредна. Нова поезија је, отвореније од ране, кореспондирала са егзистенцијалним реалијама историјског времена у којем се последњих деценија двадесетог века налазио и сам песник, али је и она, као и раније писана, обележена песниковим уверењем да поезија својом снагом и сугестивношћу равноправно учествује у откривању и потврђивању смисла стварности као и остале духовне делатности данашњег човека.

  Добитник је ивише књижевних награда, између осталих, и награде Младости (1961), награде публике на Струшким вечерима поезије (1966), Двадесетседмојулске награде бивше БиХ (1987), двие награде Бранко Ћопић — из Фондације Бранко Ћопић, Бањалука (1990) и из истоимене Задужбине при Српској академији наука и уметности у Београду (1993), Вукове награде (1996) и Плакете Дисовог пролећа, као и награде Нек теку реке Уметничке колоније сликара и пјесника Ада Хуја из Београда за најбољу књигу љубавне поезије у 2000. години.

  Заступљен је у више антологија српске поезије у земљи и иностранству. Песме су му превођене на француски, енглески, њемачки, руски, италијански, мађарски, кинески, бугарски, пољски, чешки, словеначки и албански језик.

 • Фото албум преузет са Фацебоока Народне библиотеке Србије
  горе штампај пошаљи
  О нама / Каталози/e-Извори / Збирке / Инфо за кориснике / За библиотекаре / Образовни центар / Издања / Дешавања / Инфо за издаваче / Међународна сарадња