Приступна страна
Приступна страна > Дешавања > Разговор > Трибина "Како злоупотребљавамо науку и будућност човечанства", поводом објављене књиге "Светац и грешник" Предрага Слијепчевића, у издању новосадске Академске књиге, 2018. године
Предавања
Разговор
Семинари
Изложбе
Концерти
Стручни скупови
Радионице
Конференције за медије
Представљања
Пројекције
Посете
Препоруке
Download
Дигиталне виртуелне изложбе
Вести
Округли столови
Фото албуми
Легат Љубице Цуце Сокић
Разговор Arhiva
Трибина "Како злоупотребљавамо науку и будућност човечанства", поводом објављене књиге "Светац и грешник" Предрага Слијепчевића, у издању новосадске Академске књиге, 2018. године
Учествују: др Гордана Јоксић, Станко Стојиљковић, проф. др Зоран Тодоровић и проф. др Предраг Слијепчевић

11.05.2018. у 19:00 h
Амфитеатар Народне библиотеке Србије

Улаз је слободан!
Добро дошли !!


Позивамо вас да дођете 11. маја, у 19 сати, у Амфитеатар Народне библиотеке Србије, на трибину Како злоупотребљавамо науку и будућност човечанства, поводом објављене књиге Светац и грешник Предрага Слијепчевића, у издању новосадске Академске књиге, 2018. године.

Учествују:
др Гордана Јоксић
Станко Стојиљковић
проф. др Зоран Тодоровић и
проф. др Предраг Слијепчевић

Књига Светац и грешник је оригинално филозофско дело са јасном поруком човечанству: „укроти снагу технолошког скока, или ће технолошки скок убити цивилизацију”. Књига је посебно посвећена феномену биолошке социјалности и описује ризике које технонаука доноси: климатске промене, масовно изумирање биолошких врста, нуклеарни и хемијски отпад, нове болести, ризик од губитка контроле над модерним технологијама.

„Међутим, далеко од тога да ја видим науку као неку безвриједну људску активност. Напротив, наука је задивљујуће достигнуће човјечанства. Проблем је у томе што човјек не разумије њена ограничења.

Крајњи циљ науке је сазнавање истине о свијету. Међутим, проблем настаје онда кад дође до сукоба око тога шта је истина. Научници детерминисти сматрају да је једина мјеродавна истина она по мјери човјека. То вам је врста истине у којој је човјек главни арбитар истине. Човјек одлучује шта је истинито, а шта није. Друга врста истине је истина свијета или истина природе. Природа је арбитар који одлучује шта је истинито, а шта није. Арбитражне способности природе су ван домашаја човјекових когнитивних способности. Научници индетерминисти се слажу са појмом истине дефинисаним на овај начин. И ја сам поборник ове идеје.“ (Предраг Слијепчевић)

Предраг Слијепчевић је предавач на Универзитету Брунел у Лондону. Његова истраживања фокусирана су на молекуларну организацију хромозома (посебно његових завршних дијелова познатих као теломере), генетске механизме старења и рака, филозофију еволуције и филозофију науке. Образовање је стекао у бившој Југославији. Непосредно пред трагични рат у Босни и Херцеговини добија три стипендије у исто вријеме: Фулбрајтову стипендију за једногодишњи боравак на УЦСФ (Университy оф Цалифорниа Сан Францисцо), стипендију Британског савета за боравак на универзитету „Ст. Андреwс“у Шкотској и стипендију Европске уније Темпус за боравак на Универзитету Леиден у Холандији. Одлучује да остане у Европи и после стипендија у Шкотској и Холандији добија посао на универзитету Кембриџ, у лабораторији коју је водио профессор сер Брус Пондер, еминентни стручњак за генетику рака. Развија љубав према теломерама, завршним крајевима хромозома, те постаје један од водећих британских стручњака у овој области. Од 1998. године ради на Универзитету Брунел у Лондону.
Његова истраживања у последњих 20-ак година финансирају разне британске и европске истраживачке агенције.
Објавио је преко 60 научних радова, неколико поглавља у књигама, учествовао у неколико патената и уредио књигу Теломерес анд Теломерасе, коју је објавио швајцарски издавач „Каргер“ 2009. године. Тренутно обавља функцију директора докторских студија на Департмент оф Лифе Сциенцес Универзитета Брунел.

Трибина ће се одржати у сарадњи са Биоетичким друштвом Србије, издавачком кућом Академска књига из Новог Сада.

Фото албум преузет са Facebooka Народне библиотеке Србије
горе штампај пошаљи
О нама / Каталози/e-Извори / Збирке / Инфо за кориснике / За библиотекаре / Образовни центар / Издања / Дешавања / Инфо за издаваче / Међународна сарадња