Приступна страна
Приступна страна > Дешавања > Разговор > Први програм Центра словенских култура у Србији под насловм "Светлости и бездани Светлане Велмар Јанковић“
Предавања
Разговор
Семинари
Изложбе
Концерти
Стручни скупови
Радионице
Конференције за медије
Представљања
Пројекције
Посете
Препоруке
Download
Дигиталне виртуелне изложбе
Вести
Округли столови
Фото албуми
Легат Љубице Цуце Сокић
Разговор Arhiva
Први програм Центра словенских култура у Србији под насловм "Светлости и бездани Светлане Велмар Јанковић“

25.04.2018. у 12:00 h


у Кафе књижари Народне библиотеке Србије, одржан је и први програм Центра словенских култура у Србији „Светлости и бездани Светлане Велмар Јанковић“.

Учествовали: Гојко Божовић, издавач и књижевник, и Предраг Марковић, књижевник.
Током програма, прочитани су одломци из романа "Лагум" Светлане Велмар Јанковић и биће емитовани инсерти из списатељичиних интервјуа.

Програм је нека врста омажа и портрета Светлане Велмар Јанковић (1933-2014), кроз призму два истакнута мотива њене прозе - светлост и бездан, кроз које ће се сагледати неки аспекти њене уметничке прозе. Роман Лагум Светлане Велмар Јанковић ушао је међународни пројекат Форума словенских култура „100 словенских романа“, чији је издавач за Србију Архипелаг.


Центар словенских култура у Србији, у оквиру кога се наведени програм реализује, отворен је у оквиру програмске сарадње Форума словенских култура из Љубљане и Народне библиотеке Србије. Реч је о другом Центру словенских култура који отвара Форум словенских култура у сарадњи са националним библиотекама. Први центар отворен је у децембру 2016. године у Библиотеци иностране литературе у Москви. У Центру словенских култура одржаваће се књижевни програми, сусрети с домаћим и страним писцима, разговори и панели, изложбе и музички.

горе штампај пошаљи
О нама / Каталози/e-Извори / Збирке / Инфо за кориснике / За библиотекаре / Образовни центар / Издања / Дешавања / Инфо за издаваче / Међународна сарадња