Приступна страна
Приступна страна > Дешавања > Вести > Обележавање Дана сећања на страдање Народне библиотеке Србије
Предавања
Разговор
Семинари
Изложбе
Концерти
Стручни скупови
Радионице
Конференције за медије
Представљања
Пројекције
Посете
Препоруке
Download
Дигиталне виртуелне изложбе
Вести
Округли столови
Фото албуми
Легат Љубице Цуце Сокић
Вести Arhiva
Обележавање Дана сећања на страдање Народне библиотеке Србије

05.04.2018. у 12:00 h


Дан сећања на страдање Народне библиотеке Србије обележен je 5. априла 2018. године, у 12.00 сати, у Холу испред Централне читаонице националне библиотеке, а у 10.00 сати управник Блашковић jе положиo венац на локалитету Косанчићевог венца, на месту страдања Народне библиотеке Србије у Другом светском рату.

Присутнима су се обратили: управник Народне библиотеке Србије Ласло Блашковић, министар културе и информисања Владан Вукосављевић, проф. др Зоран Пауновић, проф. др Мирјана Стефановић и песник Живорад Недељковић.

Поводом Дана сећања на страдање Народне библиотеке Србије, биће представљено прво српско штампано песничко дело "Горесни плач" Захарија Орфелина, издатог 1761. године у Бечу, у штампарији Димитрија Теодосија, које је српска национална библиотека недавно откупила од бечког антиквара Норберта Донхофера.
Овај наслов представљао је праву библиографску реткост и у 19. веку, а једини познати примерак који је доспео до 20. века налазио се у фонду Народне библиотеке, где је уништен у бомбардовању 6. априла 1941. године.
После тога није био познат више ниједан сачуван примерак књиге и сматрало се да је неповратно изгубљена, што је била ненадокнадива штета за националну науку и културу. Књига није потписана и тек је много касније откривено да је аутор Орфелин.
Текст, писан на варијанти црквенословенског језика блиској ондашњем руском, говори о судбини српског народа који је изгубио своју државу и расејао се по околним крајевима.

Фото албум преузет са Фацебоока Народне библиотеке Србије
Фото албум преузет са Фацебоока Народне библиотеке Србије
горе штампај пошаљи
О нама / Каталози/e-Извори / Збирке / Инфо за кориснике / За библиотекаре / Образовни центар / Издања / Дешавања / Инфо за издаваче / Међународна сарадња