Приступна страна
Приступна страна > Дешавања > Предавања > Предавање "Путовање накрај слободе" - Дејан Ацовић
Предавања
Разговор
Семинари
Изложбе
Концерти
Стручни скупови
Радионице
Конференције за медије
Представљања
Пројекције
Посете
Препоруке
Download
Дигиталне виртуелне изложбе
Вести
Округли столови
Фото албуми
Легат Љубице Цуце Сокић
Предавања Arhiva
Предавање "Путовање накрај слободе" - Дејан Ацовић

23.03.2018. у 19:00 h


У Атријуму Народне библиотеке Србије одржано је предавање Путовање накрај слободе Дејана Ацовића, библиотекара, филолога и књижевног преводиоца, организовано од стране Народне библиотеке Србије и Удружења књижевних преводилаца Србије.

На предавању је било речи о историји цензуре, с посебним акцентом на књижевну, актуализована су нека од вечитих питања слободе мишљења и стваралаштва и односа са друштвеним околностима.
Од древне Кине и Грчке, преко средњовековних и ренесансних државних творевина, све до савремених друштава и држава, цензура је имала различите појавне облике, али увек исти циљ „дисциплиновања“ мисли и дела. Она је културолошки феномен, теорија, и делатна пракса. Саставни је део историје образовања и културе те развоја друштвених институција. Спроводиле су је институције државе, црквени концили, полиција, владари.

Дејан Ацовић (1970, Горњи Милановац) класични је филолог, библиотекар и књижевни преводилац, члан Удружења књижевних преводилаца Србије.
Након послова у образовању и култури (Културни центар и Гимназија у Горњем Милановцу), активније се бави књижевним превођењем те објављује у серијским и монографским публикацијама.
Преводи са старогрчког, латинског, француског, енглеског и савременог грчког језика.
Поља интересовања: античка цивилизација, француска, енглеска, савремена грчка књижевност; путопис: Медитеран и Балкан.

Фото албум преузет са Facebooka Народне библиотеке Србије
горе штампај пошаљи
О нама / Каталози/e-Извори / Збирке / Инфо за кориснике / За библиотекаре / Образовни центар / Издања / Дешавања / Инфо за издаваче / Међународна сарадња