Приступна страна
Приступна страна > Дешавања > Вести > XXV међународни сајам књига у Минску
Предавања
Разговор
Семинари
Изложбе
Концерти
Стручни скупови
Радионице
Конференције за медије
Представљања
Пројекције
Посете
Препоруке
Download
Дигиталне виртуелне изложбе
Вести
Округли столови
Фото албуми
Легат Љубице Цуце Сокић
Вести Arhiva
XXV међународни сајам књига у Минску

05.03.2018. у 12:00 h


Од 28. фебруара до 4. марта 2018. године одржан је XXV међународни сајам књига у Минску, главном граду Републике Белорусије, на којем је Република Србија наступила у статусу почасног госта, под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, у техничкој реализацији Привредне коморе Србије и у програмској реализацији Народне библиотеке Србије. Логистичку подршку пружила је Амбасада Републике Србије у Белорусији.
Штанд Републике Србије отворио је Александар Гајовић, државни секретар за информисање Министарства културе и информисања Републике Србије.
Штанд је био у знаку изложбе – коју је отворила Мирјана Станишић – под називом „Српска књижевност у првом светском рату“ аутора Наде Мирков-Богдановић и Милене Ђорђијевић, у реализацији координатора овог пројекта Немање Калезића. За ту прилику израђен је двојезични, српско-белоруски, каталог изложбе, у преводу на белоруски Дајане Лазаревић.
Атракцију за публику представљао је ликовни рад Милана Милосављевића, који је на лицу места, посебним ликовним средствима, стварао портрете Иве Андрића и Десанке Максимовић.
Књижевност из Србије представљена је на овом сајму кроз стваралаштво наших књижевника Горана Петровића, Злате Коцић и Бранка Стевановића, који су у Минску учествовали и на Међународном књижевном симпозијуму „Писац и време“, у оквиру којег је одржано „Српско књижевно вече“, где је бројна публика могла да их чује.
Горан Петровић је другом приликом говорио о својој поетици, својим погледима на књижевност и свет, студентима Филолошког факултета у Минску.
Немерљив допринос представљању наше књижевности и културе дао је током трајања Сајма и професор Иван Чарота, шеф Катедре за словенске књижевности Белоруског државног универзитета у Минску.
Домаћин штанда Републике Србије Мирјана Станишић, истовремено и секретар Задужбине „Десанка Максимовић“, одржала је са професором Чаротом предавање на тему „Јанко Купала и Десанка Максимовић“, односно „Десанка Максимовић као спона између српске и белоруске поезије“.
Књижевност наше земље представљена је и кроз двојезични, српско-руски, лексикон писаца – Писци из Србије, као и кроз капитална и вредна издања Народне библиотеке Србије и других издавача.

горе штампај пошаљи
О нама / Каталози/e-Извори / Збирке / Инфо за кориснике / За библиотекаре / Образовни центар / Издања / Дешавања / Инфо за издаваче / Међународна сарадња