Приступна страна
Приступна страна > Дешавања > Посете > Свечаност примопредаје вредних публикација Амбасада Републике Белорусије у Београду Народној библиотеци Србије
Предавања
Разговор
Семинари
Изложбе
Концерти
Стручни скупови
Радионице
Конференције за медије
Представљања
Пројекције
Посете
Препоруке
Download
Дигиталне виртуелне изложбе
Вести
Округли столови
Фото албуми
Легат Љубице Цуце Сокић
Посете Arhiva
Свечаност примопредаје вредних публикација Амбасада Републике Белорусије у Београду Народној библиотеци Србије

21.02.2018. у 12:00 h


У Народној библиотеци Србије одржана је свечаност примопредаје вредних публикација које је Амбасада Републике Белорусије у Београду, у име Националне библиотеке Белорусије, уручила Народној библиотеци Србије.
Његова екселенција Валериј Бриљов уручио је управнику Народне библиотеке Србије Ласлу Блашковићу други део факсимилског издања „Наслеђе књига Франсиска Скорине“ (10 томова). Ласло Блашковић је захвалио на вредном поклону, који ће се од данас чувати у Народној библиотеци Србије и бити доступан свим грађанима, и пожелео је наставак успешне културне сарадње између две земље.
Овом приликом најављено је учешће Републике Србије као почасног госта на XXV међународном сајму књига у Минску (28. фебруар – 4. март 2018. године) и представљене су активности Народне библиотеке Србије као програмског реализатора наступа Републике Србије на предстојећем сајму књига у Минску.
У вези са тим, свечаности су присуствовали и представници Министарства културе и информисања Републике Србије, које је покровитељ наступа Републике Србије на Сајму књига у Минску, и Привредне коморе Србије, која је технички реализатор овог наступа.
Сајамски штанд Републике Србије у Минску биће у знаку изложбе Народне библиотеке Србије Српска књижевност у Првом светском рату аутора др Наде Мирков-Богдановић и др Милене Ђорђијевић; изложбу прати одговарајући каталог, на српском и белоруском језику.
На штанду ће бити представљен део издавачке продукције наше земље, кроз капитална и вредна издања Народне библиотеке Србије и других наших издавача, док ће се књижевност наше земље представити кроз сајамске наступе наших писаца Злате Коцић, Горана Петровића и Бранка Стевановића, као и кроз одговарајући лексикон писаца под називом Писци из Србије, на српском и руском језику. Наши писци учествоваће и у пратећем Међународном књижевном симпозијуму „Писац и време“, у оквиру којег ће, 28. фебруара, бити одржано „Српско књижевно вече“.
Значајан допринос представљању нашег језика, књижевности и културе даће на Сајму књига у Минску, кроз серију предавања, проф. др Иван Чарота – истакнути белоруски слависта, шеф Катедре словенске књижевности Белоруског државног универзитета у Минску и члан Српске академије наука и уметности.

Фото албум преузет са Facebooka Народне библиотеке Србије
горе штампај пошаљи
О нама / Каталози/e-Извори / Збирке / Инфо за кориснике / За библиотекаре / Образовни центар / Издања / Дешавања / Инфо за издаваче / Међународна сарадња