Приступна страна
Приступна страна > Дешавања > Представљања > Представљена књига "Земаљско и свето у љубави: о делу Драгана Стојановића" Катарине Рорингер Вешовић (Архипелаг, 2017)
Предавања
Разговор
Семинари
Изложбе
Концерти
Стручни скупови
Радионице
Конференције за медије
Представљања
Пројекције
Посете
Препоруке
Download
Дигиталне виртуелне изложбе
Вести
Округли столови
Фото албуми
Легат Љубице Цуце Сокић
Представљања Arhiva
Представљена књига "Земаљско и свето у љубави: о делу Драгана Стојановића" Катарине Рорингер Вешовић (Архипелаг, 2017)

21.02.2018. у 19:00 h


У Атријуму Народне библиотеке Србије представљена је књига "Земаљско и свето у љубави: о делу Драгана Стојановића" Катарине Рорингер Вешовић (Архипелаг, 2017)

Учествовали: проф. др Михајло Пантић, проф. др Зорица Бечановић Николић, Гојко Божовић и Катарина Рорингер Вешовић

Књига Катарине Рорингер Вешовић "Земаљско и свето у љубави" представља књижевно-теоријску и истраживачку студију о делу Драгана Стојановића у распону од ауторових књижевно-теоријских радова о српској и светској књижевности, преко поезије, до прича и романа. Катарина Рорингер Вешовић студиозно прати Стојановићево промишљање питања идиле и среће, лепоте и дивинизације тела, љубави и личности у пишчевим теоријским радовима, да би се потом посветила исцрпном и проницљивом тумачењу Стојановићеве књижевности. Отуда књига Земаљско и свето у љубави на убедљив начин показује целовитост једне подстицајне књижевне, уметничке и теоријске визије.

Катарина Рорингер Вешовић, есејисткиња, књижевна и позоришна критичарка, ауторка драма, преводилац. Живела је у Београду до октобра 1991, када ју је стипендија аустријског Министарства за науку и истраживање одвела у Беч, где ауторка и данас живи. Дипломирала је на Катедри за општу књижевност и теорију књижевности Филолошког факултета у Београду (1988), на истом факултету је на Катедри за германистику магистрирала (1997), а на Катедри за српску књижевност са јужнословенским књижевностима докторирала (2016).

Објавила је студију Љубав без својстава. О односу љубави и метафоре у делу Роберта Музила (1998) и превела роман савременог аустријског писца Роберта Менасеа Златна времена, напукли свет (2001) с немачког на српски.

Написала је драме Präventivschlag (Превентивни удар), Gladiatorenspiele (Гладијаторске игре) и Schuldvermutung (Претпоставка о кривици).

Фото албум преузет са Facebooka Народне библиотеке Србије
горе штампај пошаљи
О нама / Каталози/e-Извори / Збирке / Инфо за кориснике / За библиотекаре / Образовни центар / Издања / Дешавања / Инфо за издаваче / Међународна сарадња