Приступна страна
Приступна страна > Дешавања > Вести > Поклон заоставштина Димитрија Парлића Народној библиотеци Србије
Предавања
Разговор
Семинари
Изложбе
Концерти
Стручни скупови
Радионице
Конференције за медије
Представљања
Пројекције
Посете
Препоруке
Download
Дигиталне виртуелне изложбе
Вести
Округли столови
Фото албуми
Легат Љубице Цуце Сокић
Вести Arhiva
Поклон заоставштина Димитрија Парлића Народној библиотеци Србије

09.02.2018. у 12:00 h


Београд 9. фебруар – Део богате заоставштине Димитрија Парлића (1916-1986), истакнутог балетског уметника и кореографа, од данас се чува у Народној библиотеци Србије, у оквиру библиотеке целине Димитрије Парлић.
Уговор о поклону потписали су, у петак, 09. фебруара 2018. године у 11 сати, управник Народне библиотеке Србије Ласло Блашковић и ћерка Димитрија Парлића Биљана Парлић.
Вредна и разноврсна грађа за коју је Народна библиотека Србије богатија, односи се на професионална деловања, интересовања и усавршавања Димитрија Парлића. Поред нотних материјала и либрета, као и аудио касета, магнетофонских трака и грамофонских плоча, који су били неопходни алати у кореографском раду уметника, поклоњене су и књиге, сценарија, текстови и видео снимци. Вођена жељом да грађа коју поклања буде јавно доступна широј јавности, наследница Димитрија Парлића, Биљана Парлић, препознала је да ће је национална библиотека на најбољи начин чувати, заштитити и давати на коришћење.
Други део заоставштине који чини архивска грађа, Биљана Парлић је поклонила Архиву Града Београда, где ће бити оформљен Легат Димитрија Парлића.

горе штампај пошаљи
О нама / Каталози/e-Извори / Збирке / Инфо за кориснике / За библиотекаре / Образовни центар / Издања / Дешавања / Инфо за издаваче / Међународна сарадња