Приступна страна
Приступна страна > Дешавања > Вести > Сарадња Народне библиотеке Србије са библиотекама у свету, у пласману и размени публикација у 2017. години
Предавања
Разговор
Семинари
Изложбе
Концерти
Стручни скупови
Радионице
Конференције за медије
Представљања
Пројекције
Посете
Препоруке
Download
Дигиталне виртуелне изложбе
Вести
Округли столови
Фото албуми
Легат Љубице Цуце Сокић
Вести Arhiva
Сарадња Народне библиотеке Србије са библиотекама у свету, у пласману и размени публикација у 2017. години

31.01.2018. у 13:00 h


Народна библиотека Србије остварује вишедеценијску, веома развијену и богату међународну сарадњу у области пласмана публикација објављених у Србији у иностране библиотеке. Наша национална библиотека сарађује са преко 200 националних и универзитетских библиотека и библиотека академија наука, 80 славистичких центара при којима се учи српски језик, 33 библиотеке при удружењима Срба у дијаспори, Српским центром у Бечу, Културно-информативним центром Републике Србије у Паризу и Културно-информативним центром Срба у Македонији “Спона” у Скопљу.
Народна библиотека Србије је у 2017. години иностраним и домаћим библиотекама у размену, као и славистичким центрима, библиотекама Срба у дијаспори и културно-информативним центрима на поклон, послала 28.185 монографских публикација и 246 наслова периодике у 11.301 примерку, што чини укупно 39.486 јединица библиотечко-информационе грађе.
Број књига и наслова периодике које шаље Народна библиотека Србије зависи од висине и благовременог пристизања финансијских средстава које Министарство културе и информисања Републике Србије издваја за куповину публикација. Највеће проблеме при куповини публикација за слање у иностранство стварала је примена Закона о јавним набавкама, који налаже да се и књиге и периодика морају куповати преко јавних набавки.
Народна библиотека Србије је у 2017. години од иностраних библиотека путем размене добила укупно 5.636 јединица библиотечко-информационе грађе којима је обогатила своје фондове - 3.198 књига, 596 наслова периодике у 2.404 броја, и 34 јединице некњижне грађе за посебне колекције.

горе штампај пошаљи
О нама / Каталози/e-Извори / Збирке / Инфо за кориснике / За библиотекаре / Образовни центар / Издања / Дешавања / Инфо за издаваче / Међународна сарадња