Приступна страна
Приступна страна > Дешавања > Представљања > Представљена књига Београд у Великом рату – очима савременика Милоша Бруна
(Архипелаг, 2017).
Предавања
Разговор
Семинари
Изложбе
Концерти
Стручни скупови
Радионице
Конференције за медије
Представљања
Пројекције
Посете
Препоруке
Download
Дигиталне виртуелне изложбе
Вести
Округли столови
Фото албуми
Легат Љубице Цуце Сокић
Представљања Arhiva
Представљена књига Београд у Великом рату – очима савременика Милоша Бруна
(Архипелаг, 2017).

12.12.2017. у 19:00 h
Учествовали:
проф. др Сузана Рајић, резензент,
др Данило Шаренац, рецензент,
Гојко Божовић, издавач, и
Милош Брун, аутор


У Атријуму Народне библиотеке Србије, представљена је књига Београд у Великом рату – очима савременика Милоша Бруна (Архипелаг, 2017).

Учествовали:
проф. др Сузана Рајић, резензент,
др Данило Шаренац, рецензент,
Гојко Божовић, издавач, и
Милош Брун, аутор.

Београд у Великом рату – очима савременика Милоша Бруна настала је кроз трогодишњи истраживачки рад, у којем је разнородна грађа третирана као извор за проучавање свакодневног живота становништва Београда током Првог светског рата. Аутор се определио за истраживање перцепције рата из угла обичног човека. Дошавши у додир са штампом, документима и различитом врстом артефаката, Брун је, између осталог, жамор улице, одјеке кафанских аброва пијачно гунђање на високе цене преселио на хартију и покушао да употпуни знања о бурној прошлости Београда.

Према речима једног од рецензената издања др Данила Шаренца, ова књига је прва друштвена историја Београда у Првом светском рату. При томе, није реч о класичној реконструкцији ратних судбина становника Београда, већ, много шире, о свему што чини живот у једном граду било да је он у ратном или мирнодопском контексту.

Милош Брун је дипломирао историју на Филозофском факултету у Београду. Поље интересовања му је друштвени и културни живот роднога града, као и очување споменичке баштине српске престонице. Своје занимање за српску штампу друге половине 19. и прву половину 20.века искористио је за писање прве друштвене историје Београда у Првом светском рату и свој историографски првенац.

горе штампај пошаљи
О нама / Каталози/e-Извори / Збирке / Инфо за кориснике / За библиотекаре / Образовни центар / Издања / Дешавања / Инфо за издаваче / Међународна сарадња