Приступна страна
Приступна страна > Дешавања > Представљања > Представљена књига Дневник из I светског рата Момчило Јеротић
Предавања
Разговор
Семинари
Изложбе
Концерти
Стручни скупови
Радионице
Конференције за медије
Представљања
Пројекције
Посете
Препоруке
Download
Дигиталне виртуелне изложбе
Вести
Округли столови
Фото албуми
Легат Љубице Цуце Сокић
Представљања Arhiva
Представљена књига Дневник из I светског рата Момчило Јеротић
(Арс либри, Задужбина Владете Јеротића, 2017)

14.12.2017. у 19:00 h
Учествовали:
академик Владета Јеротић
проф. др Александар Растовић и
др Биљана Вучетић


У Амфитеатру Народне библиотеке Србије, на представљање књиге Дневник из I светског рата Момчила Јеротића (Арс либри, Задужбина Владете Јеротића, 2017).

Учествовали:
академик Владета Јеротић
проф. др Александар Растовић и
др Биљана Вучетић

~ Момчило Јеротић, отац академика Владете Јеротића, као поднаредник-ђак своје дневничке забелешке водио је од новембра 1916. до фебруара 1917. године и писан је на 4 различита места. Дневник садржи 497 страница текста, а осталих 23 страна садрже именик Јеротићевих ђака, пријатеља и другова из болнице у Вертекопу, као и речник и граматику француског језика.

Поред дневних и редовних догађаја, аутор је описивао и ситуацију на Солунском фронту и стање на европским ратиштима. Занимљиве су и његове анализе дипломатских акција и закулисних игара великих сила као и осврти на поједине личности попут Александра Дерока. Осим наведеног, дневник садржи и преписке аутора са члановима породице и пријатељима . Белешке су писане наизменично црним мастилом и графитном оловком, читким ћирилиним рукописом у свесци малог формата.

Дневник из I светског рата приредио је проф. др Александар Растовић на основу оригиналног рукописа дневника који је дао на увид академик Владета Јеротић.

Фото албум преузет са Facebooka Народне библиотеке Србије
горе штампај пошаљи
О нама / Каталози/e-Извори / Збирке / Инфо за кориснике / За библиотекаре / Образовни центар / Издања / Дешавања / Инфо за издаваче / Међународна сарадња