Приступна страна
Приступна страна > Дешавања > Разговор > Разговор поводом објављене књиге Теорије културе проф. др Ђура Шушњића
Предавања
Разговор
Семинари
Изложбе
Концерти
Стручни скупови
Радионице
Конференције за медије
Представљања
Пројекције
Посете
Препоруке
Download
Дигиталне виртуелне изложбе
Вести
Округли столови
Фото албуми
Легат Љубице Цуце Сокић
Разговор Arhiva
Разговор поводом објављене књиге Теорије културе проф. др Ђура Шушњића
(Завод за уџбенике, Београд, 2015)

07.12.2017. у 19:00 h
проф. др Ратко Божовић, социолог културе,
Дражен Павлица, социолог,
проф. др Зорица Кубурић, социолог религије,
проф. др Владислава Гордић Петковић и
проф. др Ђуро Шушњић, филозоф и социолог.


У Амфитеатар Народне библиотеке Србије разговорало се поводом објављене књиге Теорије културе проф. др Ђура Шушњића (Завод за уџбенике, Београд, 2015).
Учествовали: проф. др Ратко Божовић, социолог културе, Дражен Павлица, социолог, проф. др Зорица Кубурић, социолог религије, проф. др Владислава Гордић Петковић и проф. др Ђуро Шушњић, филозоф и социолог.
Теорије културе сабрана су предавања проф. др Ђура Шушњића, која је одржавао на разним факултетима у протеклих десетак година. У књизи је анализирано и критиковано десет теорија културе, разматрани су односи природе и културе, званичне и незваничне културе; промишљани су и појмови као што су културни детерминизам, етноцентризам, мултикултурализам, релативизам, масовна култура; разматрани су и смисао и сврха културе у времену у коме је свака вредност доведена у питање.
У разговору са гостима проблематизоваће се нека од наведених питања.

Фото албум преузет са Facebooka Народне библиотеке Србије

Професор др Ђуро Шушњић научник је широке филозофске културе и оригиналне критичке мисли. Шушњићеве књиге проговарају језиком античког беседника, ренесансног хуманисте, хришћанског проповедника и картезијанског просветитеља.
Познати су његови теоријски списи: "Отпори критичком мишљењу", "Рибари људских душа", "Цветови тла", "Знати и веровати", "Дијалог и толеранција", "Религија 1–2", "Методологија – критика науке", "Сократ – живот за истину", "Драма разумевања" и "Заборављених значења" и други.

горе штампај пошаљи
О нама / Каталози/e-Извори / Збирке / Инфо за кориснике / За библиотекаре / Образовни центар / Издања / Дешавања / Инфо за издаваче / Међународна сарадња