Приступна страна
Приступна страна > Дешавања > Представљања > Kњижевно вече поводом нове књиге прича Веселина Марковића Прошлост никада не прође
(Архипелаг, 2017)
Предавања
Разговор
Семинари
Изложбе
Концерти
Стручни скупови
Радионице
Конференције за медије
Представљања
Пројекције
Посете
Препоруке
Download
Дигиталне виртуелне изложбе
Вести
Округли столови
Фото албуми
Легат Љубице Цуце Сокић
Представљања Arhiva
Kњижевно вече поводом нове књиге прича Веселина Марковића Прошлост никада не прође
(Архипелаг, 2017)
Учествовали: Гојко Божовић, Марија Ненезић и Веселин Марковић

03.11.2017. у 19:00 h


У Атријум Народне библиотеке Србије, одржано је књижевно вече поводом нове књиге прича Веселина Марковића Прошлост никада не прође (Архипелаг, 2017).

Учествовали: Гојко Божовић, Марија Ненезић и Веселин Марковић.

Прошлост никада не прође трећа је збирка приповедака Веселина Марковића и састоји се од шест прича. Аутор у њима остаје веран својој традицији да пише о појединцима и њиховим универзалним проблемима, првенствено односу према смрти и усамљености. Написане попут кратких позоришних комада, приче имају само два или три књижевна лика и дешавају се у кратком временском интервалу и на ограниченом простору.Веселин Марковић (Београд, 1963), романсијер, приповедач и есејист. Дипломирао је Југословенску и општу књижевност на Филолошком факултету у Београду. Магистрирао је на Филозофском факултету у Новом Саду, а докторирао на Филолошком факултету у Београду.

Објавио је следеће књиге: Шта пропусте они који умру у сну (књига приповедака, 1992), Марсел Пруст и други реалисти (студија, 1996), Преимућства круга (књига приповедака, 2001), <и>Израњање (роман, 2001), Ми различити (роман, 2010), Упоредни светови (студија о Владимиру Набокову, 2011) и Светлост на води (путопис о Норвешкој, 2015).
Марковићева проза објављивана је у Норвешкој, Словенији, Сједињеним Америчким Државама, Великој Британији, Пољској и Бугарској. Објавио је и већи број есеја, студија, критика, превода са енглеског и новинских текстова.
Роман Израњање добио је Виталову награду. Роман Ми различити добио је три награде: Награду града Београда, ”Бора Станковић” и ”Матијевић”, а нацрт тог романа добио је стипендију ”Борислав Пекић”.
Са супругом Снежаном, сином Дамјаном и ћерком Емом живи у Стразбуру.

Фото албум преузет са Facebooka Народне библиотеке Србије
горе штампај пошаљи
О нама / Каталози/e-Извори / Збирке / Инфо за кориснике / За библиотекаре / Образовни центар / Издања / Дешавања / Инфо за издаваче / Међународна сарадња