Приступна страна
Приступна страна > Дешавања > Представљања > Разговор о зборнику радова Срби и Немци у 20. веку. У сенци званичне политике, књ. 3. (ур. Габриjела Шуберт, Народна библиотека Србије, 2017)
Предавања
Разговор
Семинари
Изложбе
Концерти
Стручни скупови
Радионице
Конференције за медије
Представљања
Пројекције
Посете
Препоруке
Download
Дигиталне виртуелне изложбе
Вести
Округли столови
Фото албуми
Легат Љубице Цуце Сокић
Представљања Arhiva
Разговор о зборнику радова Срби и Немци у 20. веку. У сенци званичне политике, књ. 3.
(ур. Габриjела Шуберт, Народна библиотека Србије, 2017)
Учествовали: проф. др Габриjела Шуберт, проф. др Душан Иванић, проф. др Драган Симеуновић и др Весна Матовић

25.10.2017. у 12:00 h


У Амфитеатру Народне библиотеке Србије одржан је разговор о зборнику радова Срби и Немци у 20. веку. У сенци званичне политике, књ. 3. (ур. Габриjела Шуберт, Народна библиотека Србије, 2016).

Учествовали: проф. др Габриjела Шуберт, проф. др Душан Иванић, проф. др Драган Симеуновић и др Весна Матовић.

Зборнику радова Срби и Немци у 20. веку. У сенци званичне политике, књ. 3, који је уредила Габриjела Шуберт, а у преводу на српски објавила Народна библиотека Србије, претходе зборници Срби и Немци. Традиција заједништва против предрасуда, књ. 1 (2003) и Срби и Немци. Књижевни сусрети, књ. 2 (2006), који су двојезично објављени у Немачкој. Кохезивни мотив овог трокњижја је настојање да се дуготрајни контакти и везе Срба и Немаца, неретко обележени међусобним неразумевањем, непријатељствима и непознавањем, сагледају у различитим, а не само у политичким аспектима, који су посебно у 20. веку негативно обележили те односе. Намера је била да се темељније осветле и културни контакти два народа, који су били разнолики и вишеслојни, као и њихове економске везе са свим њиховим успонима и падовима. Интенција уредника (Г. Шуберт, У. Цвинер и З. Константиновић) била је и да се у већој мери укаже на посредничку улогу и значај појединаца у тим контактима, а да се улога политичких елита , којом се бави класична историографија, остави по страни.

Фото албум преузет са Facebooka Народне библиотеке Србије
горе штампај пошаљи
О нама / Каталози/e-Извори / Збирке / Инфо за кориснике / За библиотекаре / Образовни центар / Издања / Дешавања / Инфо за издаваче / Међународна сарадња