Приступна страна
Приступна страна > Дешавања > Представљања > Представљена монографије „Дејан Мијач“
Предавања
Разговор
Семинари
Изложбе
Концерти
Стручни скупови
Радионице
Конференције за медије
Представљања
Пројекције
Посете
Препоруке
Download
Дигиталне виртуелне изложбе
Вести
Округли столови
Фото албуми
Легат Љубице Цуце Сокић
Представљања Arhiva
Представљена монографије „Дејан Мијач“
Аутор: Даринка Николић (Српско народно позориште, Нови Сад, 2017)

31.10.2017. у 19.00 h
Учествовали:
Дејан Мијач, редитељ
Даринка Николић, позоришна критичарка и ауторка монографије
Текст Петра Марјановића, театролога чита Игор Павловић, глумац
Јасна Ђуричић, глумица
Бранко Цвејић, глумац и некадашњи управник Југословенског драмског позоришта
Александар Милосављевић, позоришни критичар и уредник издања


У Амфитеатру Народне библиотеке Србије представљена је монографијa „Дејан Мијач“ Даринке Николић (Српско народно позориште, Нови Сад, 2017).

Прва (и до данас једина) објављена монографија посвећена уметничком раду Дејана Мијача, једног од наших најзначајнијих савремених редитеља, првенствено осветљава дугогодишњи ангажман овог ствараоца у Српском народном позоришту, театру у којем је био и стални редитељ, но Даринка Николић, ауторка књиге и позоришна критичарка, кроз дуге и садржајне разговоре са Мијачем усмерава пажњу и на представе настале пре и након његовог „новосадског периода“, те практично заокружује поглед на целокупну каријеру овог изузетно плодног и за наш театар тако важног ствараоца.

Дејан Мијач (рођен у Бијељини 1934. године), након студија на београдској Академији за позоришну уметност, започиње своју уметничку авантуру сталним ангажманом у Народном позоришту у Тузли, где најављује блиставу каријеру. Одатле одлази у Српско народно позориште и постаје део уметничког тима који је креирао репертоарски профил овог театра у златном периоду историје СНП-а, када је театром руководио славни, харизматични Милош Хаџић. Мијач је својим представама, и то не једино „Покондиреном тиквом“ Јована Стерије Поповића, прекретничком по редитељском „читању“ овог комедиографа, дао огроман допринос успону Српског народног позоришта. У СНП се Мијач враћао и доцније, па је тако режирао и Шекспирову „Меру за меру“ која ће бити означена као једна од најзначајнијих представа друге половине 90-их година прошлог века, али и своју претпоследњу представу – „Зојкин стан“ М. Булгакова.

Славни редитељ се у разговорима вођеним за ову монографију присећа и својих режија у Југословенском драмском позоришту, Атељеу 212, сомборском Народном позоришту, рада с неким од најбољих глумаца нашег театра, те открива елементе своје редитељске поетике и свог погледа на позориште и театарску уметност.

Посебна пажња у књизи посвећена је „Голубњачи“ Јована Радуловића, представи насталој у Српском народном позоришту у режији Дејана Мијача, која је изазвала бурне политичке реакције па је, после забране у Новом Саду, сценски живот наставила у Београду, у Студентском културном центру. О представи, њеном настанку и судбини, у монографији сведочи редитељ, али и неки од актера афере коју је „Голубњача“ изазвала.

Фото албум преузет са Facebooka Народне библиотеке Србије
горе штампај пошаљи
О нама / Каталози/e-Извори / Збирке / Инфо за кориснике / За библиотекаре / Образовни центар / Издања / Дешавања / Инфо за издаваче / Међународна сарадња