Приступна страна
Приступна страна > Дешавања > Концерти > Суботом у 6: Оријент експрес
Предавања
Разговор
Семинари
Изложбе
Концерти
Стручни скупови
Радионице
Конференције за медије
Представљања
Пројекције
Посете
Препоруке
Download
Дигиталне виртуелне изложбе
Вести
Округли столови
Фото албуми
Легат Љубице Цуце Сокић
Концерти Arhiva
Суботом у 6: Оријент експрес
Пијаниста: Гурај Башол

21.10.2017. у 18.00 h
Хол испред Централне читаонице Народне библиотеке Србије
Улаз је слободан

Аутор и уредник програма Никола Вукановић


Народна библиотека Србије и Амбасада Републике Турске у Београду у сарадњи са Институтом Јунус Емре позивају вас на свечани концерт турског пијанисте Гурај Башола, који ће бити одржан у оквиру шесте концертне сезоне Суботом у 6, 21. октобра са почетком у 18 сати, у холу испред Централне читаонице.

На концерту под насловом Оријент експрес биће изведена дела Баха, Шопена, Хајдна, Бартока...

Добро дошли!

Фото албум преузет са Facebooka Народне библиотеке Србије
Гурај Башол

Рођен је у Милану 1982. године, а клавир је почео да свира у својој 15-ој години у Средњој школи анадолијске ликовне уметности у Истанбулу. Студије је потом наставио на Техничком универзитету Јилдиз на Факултету за уметност и дизајн – одсек за музички ансамбл, а након тога уписује школу Ecole Normale de Musique de Paris (Класична школа париске музике) у класи Жермана Мунијеа (Germaine Mounier) под називом Diplôme Supérieur d’Enseignement. Музичко образовање наставља у Народном конзерваторијуму Руел Мелмезон (Rueil Malmaison), док клавирско образовање наставља у Народном конзерваторијуму Обервилије ла Курнов (Aubervilliers – La Courneuve). Похађао је и Летње школе Тросинген са Герлиндом Ото и Летње школе Коломбе (Colombes) са Јуријем Серовим.

Башол је учествовао на неколико такмичења пијаниста, освојио је бронзану медаљу на 40. такмичењу пијаниста „Клод Кан“ (Claude Kahn), а био је и финалиста међународног такмичења пијаниста Orchestra’Sion у Истанбулу. Изводио је клавирске соло концерте у истакнутим концертним дворанама у Турској, Француској, Португалу, Немачкој, Шпанији, Швајцарској, Србији, Тунису и Енглеској. Пијаниста Башол је такође имао част и привилегију да на његовим концертима, у публици присуствују и славна имена попут Идил Бирет, Верда Ерман и Паскал Годарт.

Поред каријере самосталног уметника Башол је пажњу посветио и музикологији, те је започео мастер студије на Универзитету Сорбона – Париз IV 2009. године. Своју прву тезу под називом Клавирска соната Жана Франсеа и њена хармонијска анализа објавио је 2010, а другу тезу под називом Француске свите за клавикорд компоноване између 1687. и 1705. и њихова хармонијска анализа објавио је 2012. године.

Гурај Башол тренутно пише рубрику у часопису турске класичне музике „Анданте“ на тему промоције радова и композитора, а држи и часове клавира у различитим музичким школама у Паризу.


горе штампај пошаљи
О нама / Каталози/e-Извори / Збирке / Инфо за кориснике / За библиотекаре / Образовни центар / Издања / Дешавања / Инфо за издаваче / Међународна сарадња