Приступна страна
Приступна страна > Дешавања > Разговор > Књижевно вече на коме ће бити представљен нови историјски роман Николе Моравчевића Браћа Анђеловићи
(Архипелаг, 2017)
Предавања
Разговор
Семинари
Изложбе
Концерти
Стручни скупови
Радионице
Конференције за медије
Представљања
Пројекције
Посете
Препоруке
Download
Дигиталне виртуелне изложбе
Вести
Округли столови
Фото албуми
Легат Љубице Цуце Сокић
Разговор Arhiva
Књижевно вече на коме ће бити представљен нови историјски роман Николе Моравчевића Браћа Анђеловићи
(Архипелаг, 2017)
Учествују: Гојко Божовић, књижевник и издавач, књижевни критичар Милета Аћимовић Ивков и Никола Моравчевић, аутор

20.10.2017. у 19:00 h
Амфитеатар Народне библиотеке Србије
Улаз је слободан !


Позивамо вас у петак, 20. октобра, у 19 сати, у Амфитеатар Народне библиотеке Србије, на књижевно вече на коме ће бити представљен нови историјски роман Николе Моравчевића Браћа Анђеловићи (Архипелаг, 2017).

Радња романа Браћа Анђеловићи смештена је у средину XV века. Реч је о личној, породичној и колективној драми у историји, испуњеној преокретима, тајнама, открићима, издајама, али и људском снагом и добротом.
Два брата, потомци грчког властелина који се повлачи пред турском војском све до Новог Брда, где једно време бива управник града, стицајем несрећних историјских прилика наћи ће се на супротстављеним странама.
Михаило Анђеловић постаје командант војске деспота Ђурђа Бранковића, док је његов брат Махмуд паша Анђеловић у исто време велики везир Турске царевине. После низа година браћа Анђеловићи се срећу у тренутку када је од српске средњовековне државе остало још само опседнуто Смедерево.

Историјску и породичну судбину Анђеловића у Моравчевићевом роману истражује Вукан Петронић, амерички професор историје српског порекла, који пред политичким кампањама савремене Америке и победом Трампа бежи у истраживање српске историје средњег века.

Браћа Анђеловићи је дванаести роман Николе Моравчевића.

Никола Б. Моравчевић (Загреб, 1935) писац је историјских романа и историчар књижевности. Године 1971. постаје редовни професор Универзитета државе Илиноис у Чикагу. На истом универзитету био је и оснивач и шеф одсека славистике (1968-1981), а потом и проректор Универзитета и директор Управе за универзитетски развој (1981-1988). Његов научни рад обухвата преко двеста књижевних есеја и критичких приказа из области руске и српске књижевности штампаних у десетак збирки есеја у неколико водећих енциклопедија и у великом броју познатих књижевних часописа у САД и Канади.

Добитник је Награде „Растко Петровић“ за животно дело (Београд, 2011) и Награде „Јанко Веселиновић“ за Грофа Саву Владиславића за најбољи историјски роман на српском језику (Београд, 2016).

Члан је неколико америчких и интернационалних професионалних удружења и почасни доктор Вроцлавског универзитета у Пољској.

Био је оснивач и петнаест година (1980-1994) главни уредник јединог научног часописа у Америци посвећеног српској култури, Сербиан Студиес.

Живи у Чикагу.

горе штампај пошаљи
О нама / Каталози/e-Извори / Збирке / Инфо за кориснике / За библиотекаре / Образовни центар / Издања / Дешавања / Инфо за издаваче / Међународна сарадња