Приступна страна
Приступна страна > Дешавања > Разговор > Разговор поводом објављеног зборника научних радова Стварање социјалистичког човјека. Хрватско друштво и идеологија југославенскога социјализма
Предавања
Разговор
Семинари
Изложбе
Концерти
Стручни скупови
Радионице
Конференције за медије
Представљања
Пројекције
Посете
Препоруке
Download
Дигиталне виртуелне изложбе
Вести
Округли столови
Фото албуми
Легат Љубице Цуце Сокић
Разговор Arhiva
Разговор поводом објављеног зборника научних радова Стварање социјалистичког човјека. Хрватско друштво и идеологија југославенскога социјализма
(уређује проф. др Игор Дуда, у издању Свеучилишта Јурја Добриле у Пули, 2017)

09.10.2017. у 19:00 h
Учествовали:
др Ивана Добривојевић Томић (научна сарадница на Институту за савремену историју, Београд); др Ана Петров (доценткиња на Факултету за медије и комуникације и чланица Центра за југословенске студије, Београд); др Срђан Радовић (научни сарадник на Етнографском институту САНУ, члан Центра за југословенске студије, Београд); др Игор Дуда, уредник зборника (ванредни професор на Филозофском факултету Универзитета Јурја Добриле у Пули).

Модераторка: Ана Петров


У Атријуму Народне библиотеке Србије, одржано је вече разговора поводом објављеног зборника научних радова Стварање социјалистичког човјека.
Хрватско друштво и идеологија југославенскога социјализма (уређује проф. др Игор Дуда, у издању Свеучилишта Јурја Добриле у Пули, 2017).

Фото албум преузет са Фацебоока Народне библиотеке Србије


У оквиру разговора поводом објављивања зборника научних радова Стварање социјалистичког човјека, гости ће дискутовати о стварању новог социјалистичког човека после Другог светског рата, са посебним освртом на Хрватску, која, као бивша југословенска република, представља мањи, али по много чему репрезентативни оквир за студију о југословенском друштву.

У саставу који је настао према совјетском узору, а потом се усмерио према самоуправном и тржишном социјализму, социјалистички се човек описивао као свестрана стваралачка личност са својим одликама, схватањима и потребама, али је у пракси било тешко доследно следити овај замишљени идеал.

Концепт социјалистичког човека као актера из прошлости у овоме зборнику укључује разне скупине: децу као ученике и пионире; младе као учеснике радних акција; раднике као ударнике, али и самоуправљаче; раднике у троуглу између рударења, бродоградње и туризма; културне, педагошке и спортске раднике; интелектуални живот радничке класе, али и слободно време радника; масовно учешће у поратној фискултури, новим облицима доколице, популарној и потрошачкој култури.

горе штампај пошаљи
О нама / Каталози/e-Извори / Збирке / Инфо за кориснике / За библиотекаре / Образовни центар / Издања / Дешавања / Инфо за издаваче / Међународна сарадња