Приступна страна
Приступна страна > Дешавања > Изложбе > ИЗЛОЖБА СРПСКА КЊИЖЕВНОСТ У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ ГОСТУЈЕ У МУЗЕЈУ КЊИЖЕВНОСТИ У БЕЧУ
Предавања
Разговор
Семинари
Изложбе
Концерти
Стручни скупови
Радионице
Конференције за медије
Представљања
Пројекције
Посете
Препоруке
Download
Дигиталне виртуелне изложбе
Вести
Округли столови
Фото албуми
Легат Љубице Цуце Сокић
Изложбе Arhiva
ИЗЛОЖБА СРПСКА КЊИЖЕВНОСТ У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ ГОСТУЈЕ У МУЗЕЈУ КЊИЖЕВНОСТИ У БЕЧУ

26.04.2017. у 12:00 h


Изложба Народне библиотеке Србије „Српска књижевност у Првом светском рату“ свечано je отворена 26. априла, у Музеју књижевности у Бечу.
Том приликом, обратио се: Горан Брадић, отправник спољних послова Амбасаде Републике Србије у Бечу, Ласло Блашковић, управник Народне библиотеке Србије, и ауторски тим изложбе. Домаћин вечери је др Гордана Илић Марковић.
Изложба је реализована у оквиру пројекта „Еуропеана збирке 1914-1918: сећање на Први светски рат“, а помогло ју је Министарство културе и информисања Републике Србије.
Ово је прво гостовање репрезентативне изложбе „Српска књижевност у Првом светском рату“ у Аустрији, којом је Народна библиотека Србије обележила велики јубилеј - стогодишњицу почетка Првог светског рата.
Изложба „Српска књижевност у Првом светском рату“ својеврсна је путања српске књижевности током једног од најтежих периода у историји овог народа. Обухвата књижевност коју су стварали најпре револуционари и омладинци, те ону која је настајала у затворима, рововима и збеговима, центре у егзилу, све до повратка ратника и зачетка нових тенденција у књижевности послератне авангарде. Од посебног је значаја и тзв. крфски период српске књижевности у коме се, у готово немогућим условима, српска књижевност одржала и наставила да живи.
Део књижне грађе, фотографије и периодика биће доступни аустријским посетиоцима у дигиталној форми, на рачунарима, који су саставни део изложбе.
Аутори изложбе и каталога су др Нада Мирков Богдановић, др Милена Ђорђијевић и Немања Калезић, а дизајн поставке изложбе и катлога урадио је Растко Шурдић.

Фото албум са Фацебоока Народне библиотеке Србије
горе штампај пошаљи
О нама / Каталози/e-Извори / Збирке / Инфо за кориснике / За библиотекаре / Образовни центар / Издања / Дешавања / Инфо за издаваче / Међународна сарадња