Приступна страна
Приступна страна > Дешавања > Разговор > Историја у причи: београдски будисти, Каја и добри Американац
Предавања
Разговор
Семинари
Изложбе
Концерти
Стручни скупови
Радионице
Конференције за медије
Представљања
Пројекције
Посете
Препоруке
Download
Дигиталне виртуелне изложбе
Вести
Округли столови
Фото албуми
Легат Љубице Цуце Сокић
Разговор Arhiva
Историја у причи: београдски будисти, Каја и добри Американац

17.02.2017. у 19.00 h
Учествују:
др Тома Миленковић / аутор студије о Калмицима
Мирјана Ђурђевић / књижевница
Љубица Ћоровић / руководилац Завичајног одељења Библиотеке града Београда
Бошко Милосављевић / филмски продуцент и професор књижевности

Атријум
Улаз је сободан


На књижевној вечери, из перспективе историје и књижевности, биће речи о Калмицима, будистичкој заједници у Београду од 1920. до 1944. године, о статусу Другог као Другачијег, о имигрантима и о Београду као метрополи. Калмици су се, бежећи од Октобарске револуције, доселили на ове просторе двадесетих година прошлог века, а потом, бежећи од нациста, готово да су ишчезли. Изазивали су пажњу јавности у Београду, пре свега захваљујући писању појединих дневних новина, али су остали готово непознати нашим суграђанима.

Др Тома Миленковић написао је прву целовиту студију о Калмицима – Калмици у Србији (1920-1944), у којој је представио живот и рад ове будистичке заједнице у периоду од 1920. до 1944. године. Уметничку интерпретацију кратког историјског сусрета Калмика и Београђана дала је књижевница Мирјана Ђурђевић у роману Каја, Београд и добри Американац. Бошко Милосављевић аутор је документарног филма о првом будистичком храму у Европи – Били једном Калмици у Београду.

горе штампај пошаљи
О нама / Каталози/e-Извори / Збирке / Инфо за кориснике / За библиотекаре / Образовни центар / Издања / Дешавања / Инфо за издаваче / Међународна сарадња