Приступна страна
Приступна страна > Дешавања > Вести > Сарадња Народне библиотеке Србије са библиотекама у свету, у пласману и размени публикација
Предавања
Разговор
Семинари
Изложбе
Концерти
Стручни скупови
Радионице
Конференције за медије
Представљања
Пројекције
Посете
Препоруке
Download
Дигиталне виртуелне изложбе
Вести
Округли столови
Фото албуми
Легат Љубице Цуце Сокић
Вести Arhiva
Сарадња Народне библиотеке Србије са библиотекама у свету, у пласману и размени публикација

30.01.2017. у 13:00 h

Народна библиотека Србије остварује вишедеценијску, веома развијену и богату међународну сарадњу у области пласмана публикација објављених у Србији у иностране библиотеке. Наша национална библиотека сарађује са преко 250 националних и универзитетских библиотека и библиотека академија наука, 70 славистичких центара при којима се учи српски језик, 33 библиотеке при удружењима Срба у дијаспори, Културно-информативним центром Републике Србије у Паризу и Културно-информативним центром Срба у Македонији “Спона” у Скопљу.

Народна библиотека Србије је у 2016. години послала - у размену са иностраним библиотекама 8.473 књиге и 57 јединица аудио-визуелне грађе, Народној и универзитетској библиотеци “Иво Андрић” у Бањалуци 6.357 књига и 178 јединица аудио-визуелне грађе, на поклон славистичким центрима и катедрама за српски језик у иностранству 6.538 књига и 11 јединица аудио-визуелне грађе, на поклон библиотекама Срба у региону и дијаспори 4.384 књиге... По свим видовима сарадње у оквиру размене и поклона послато је укупно 30.875 публикација и 130 наслова периодике у 10.981 броју.

Број књига и наслова периодике које шаље Народна библиотека Србије зависи од висине и благовременог пристизања финансијских средстава које Министарство културе и информисања Републике Србије издваја за куповину публикација. Највеће проблеме при куповини публикација за слање у иностранство стварала је примена Закона о јавним набавкама, који налаже да се и књиге и периодика морају куповати преко јавних набавки.

Народна библиотека Србије је у 2016. години од иностраних библиотека путем размене добила укупно 7.299 јединица библиотечко-информационе грађе којима је обогатила своје фондове - 4.280 књига, 508 наслова периодике у 3.558 бројева и 9 јединица некњижне грађе за посебне колекције.

горе штампај пошаљи
О нама / Каталози/e-Извори / Збирке / Инфо за кориснике / За библиотекаре / Образовни центар / Издања / Дешавања / Инфо за издаваче / Међународна сарадња